B logi sisältää elokuva-arvioita ja muisteluja kokoelman 1980-luvun ja 90-luvun alun retro-videokaseteista. Mm. scifi, fantasia, western, piirretyt, anime, kaiju/monsterielokuvat, post-apocalypse, kauhu, mysteeri, arthouse ja draama ovat genreinä edustettuina. Arvosteluasteikko on yhdestä viiteen tähteä. Blogissa käsitellään pääasiassa Suomi ex-vuokrakasetteja. Myös muita vanhoja ja harvinaisiakin sekä uusia kiinnostavia elokuvia ja sarjoja välillä käsitellään (mm. TV-nauhoituksia ja DVD:itä), sekä erikoisuutena Nintendon vuokravideopelejä. Toiveitakin saa esittää. Disney-postaukset löytyvät myös täältä.

"Elokuvat ja videot kuvaavat elämää ja mielikuvitusta sen kaikissa muodoissa. Tässä blogissa elävät harmonisesti rinnakkain niin klassiset piirretyt kääpiöineen ja scifi-maailmat avaruusaluksineen, kuin taide-elokuvat ja hömppä, sekä pienen ihmisen filosofiat ja rakkaus luontoon, aina taisteleviin jättiläishirviöihin, jotka kulkevat käsi kädessä auringonlaskuun – ja lopputekstit katsotaan nekin autuaana." —JE

Spoilereita saattaa välillä esiintyä. Voit lähettää omiakin kommentteja tai muisteluja videoarvioista (tai yleisesti tästä blogista). Voit tehdä sen täältä sivun alaosasta (voit lähettää myös sähköpostia).



<- Aiempia blogi-postauksia
-> Uudempia blogi-postauksia



10.10.2019



SININEN LAGUUNI
(R-Video / Video Express Ab, 1980-luvun vuokrakasetti). VHS (FIx), videokoodi: 513891
SININEN LAGUUNI
(VCM / RCA-Columbia Pictures, 1980-luvun vuokrakasetti). VHS (FIx), videokoodi: 1026

Englanninkielinen nimi: The Blue Lagoon (1980).
Ohjaus: Randal Kleiser.    Valmistusmaa: Yhdysvallat.    Tuotantoyhtiö: Columbia Pictures.
Genre: selviytyminen/draama/romantiikka/seikkailu.    Kesto: 1t 45min.
Kuvasuhde: 4:3 (alkuperäinen olisi 1.85:1).    K-12.
Englanniksi puhuttu, suomenkielinen tekstitys.
Suomennos: Liisa lukin.


Takakannen teksti: "Brooke Shields, vain 14 vuotias tätä filmiä tehdessään, on USA:n tämän päivän kuumimpia nuoria nimiä.

Christopher Atkins, silloin 18-vuotias tuntematon, on tämän päivän amerikkalaisten teininuorten idoli. Hänellä on oma TV-sarjansa.

He ovat tässä yhdessä teini-ikäinen lemmenpari, Emmeline ja Richard, Sinisellä Laguunilla.

Kaksi lasta kokee haaksirikon ja pelastuu yhdessä vanhan merimiehen kanssa trooppiselle saarelle. Jonkin ajan kuluttua vanha mies kuolee. Poika ja tyttö, jotka ovat oppineet elämään sillä mitä viidakko ja laguuni antavat, kasvavat yhdessä aikuisuuteen. He lähenevät 18 ikävuotta. He rakastuvat toisiinsa. Eikä heidän rakkauteensa sovi aikuisten maaiman säännöt.

Sensuelli ja romanttinen filmi koko perheelle. Kuvattu maailman kauneimmassa luonnossa. Tekijänä Randal Kleiser, mies, joka on suuren menestyksen saaneen 'Greasen' takana."


''Tuolla on aurinko. Kuule kuinka sihisee kun se laskee mereen."

Lapset Richard ja Em kokevat haaksirikon ja pelastuvat yhdessä vanhan Paddy-merimiehen kanssa trooppiselle saarelle. Riemu on suuri kun haaksirikkoiset löytävät vesiputouksen ja banaania sekä mangoa.

Frank Launder ohjasi The Blue Lagoon elokuvan vuonna 1949. Siinä mm. Stanley Kubrickin Spartacuksesta (1960) tuttu Jean Simmons näytteli pääosaa.

Tässä 1980-luvun Sinisen laguunin uusintaversiossa kaunis nuori Brooke Shields näyttelee Emmeline-tyttöä eli lempinimeltään Emiä. Richard-poikaa näyttelee Christopher Atkins. Kyseessä on moderni Aatami ja Eeva -asetelma.

Nuorten kisailu ja hassuttelu on samaistuttavaa. Teini-ikä aiheuttaa kuitenkin hiljalleen aiempaan mutkattomampaan suhteeseen nähden komplikaatioita. He ovat autuaan tietämättömiä maailman menosta. Ymmärrettävästi nuorten biologian tiedot ilman valistusta ovat todella heikot ja mm. hämmennys valtaa, kun vatsassa liikkuukin yhtäkkiä jotain.

Filmi kuvaa koskettavasti tytön ja pojan varttumista lapsesta aikuiseksi paratiisisaarella erilaisten haasteiden ja koettelemusten, mutta myös ilojen myötä. He ovat kaukana ja eristyksissä muusta maailmasta, sekä niin sanotusta "sivistyksestä". Hienossa kohtauksessa lapset "kasvavat" vedessä uiskellessaan teineiksi silmien edessä. Kahdeksisen vuotta on kulunut hetkessä.

Romantiikka nousee puberteetin ja seksuaalisen heräämisen myötä. Menetyksen pelko saa nuoret tajuamaan toistensa merkityksen.

Luonnon eksoottiset paikat ja maisemat luovat katsojallekin lämpimät ja kiehtovat puitteet. Pidän erityisesti siitä, että tarina sijoittuu 1800-luvulle. Se tuo ajallisesti sopivaa etäisyyttä, irrallisuutta ja elävyyttä tarinaan.

Merimies oli aikoinaan kieltänyt lapsia koskaan menemästä saaren toiselle puolelle – siellä kun on kuulemma kummitusmies. Em lähtee lopulta tutkimaan saaren kiellettyä puolta ja törmää kivipatsaaseen. Patsaasta valuu verta, suolia ja sisäelimiä. Nuoret ajattelevat patsasta jumalaksi.

Mielenkiintoisimpia elokuvan herättämiä asioita on se, kuinka selviytyä näissä olosuhteissa – sekä fyysisissä että henkisissä. Vaikeuksia riittää. Perusasiat kuten ruoan hankinta ja tuli nousevat luonnollisesti suureen rooliin. Nuoret ovat itse henkisesti lapsen tasolla, vaikka ovat fyysisesti kasvaneet nuoriksi ja sukukypsiksi.

Sinisen laguunin tarina ja tunnelma on jäänyt nostalgisena mieleeni kun sen ensi kertaa näin jonain kylmänä talvilauantaina saunan lämpenemistä odotellessa. Muistelen myös katsoessa juoneeni todella herkullista hedelmäistä Olvin 1950–60-luvuilla alunperin valmistamaa Rio Grande -retrolimonadia, jota sai retropainoksena vain hetken aikaa vuosina 2003–2004. Eksoottinen hedelmäjuomakin sai tuntemaan olonsa "Laguunin" parissa kotoisaksi.

Olvin palmurantaetiketillinen Pina Colada oli myös nostalginen kookosananaslimonadi lapsuudessani 1980-luvulla. Kysynnästä johtuen monien kaipaama limsa tuotiin 2010-luvulla uudelleen yleisön nautittavaksi, uutena versiona nimeltään Piñata Colada. Mutta oli suuri sääli, että tätä uusintaversiota sai vain hetken aikaa muutama vuosi sitten ja sitten sekin samantien lopetettiin...

Kiitos hävinneelle netti-kohteelle kuvasta.


Elokuva kuvattiin Karibian Jamaikalla, sekä eräällä Fijin saarella. Filmin ansiosta löytyi aiemmin tuntematon ja uhanalainen leguaanilaji.


Tellervo Eronen - Muistojeni Villa Vásquez, Viljavakka 1920-luvun tropiikkikuume Suomessa

Pimenevät syysillat ja hiljakseen orastava kylmyys herättävät monissa meissä pohjoismaalaisissa kaipauksen jonnekin kaus etelän aurinkoon ja lämpöön. Henkilökohtaisesti viime kesä oli erityisesti nostalgian ja utopioiden täyteinen.

Suomessa elettiin 1920-luvulla tropiikkikuumetta ja eri utopiayhteisöjä muodostui mm. Länsi-Intiaan – Karibialle, Väli- ja Etelä-Amerikkaan. Itse elin voimakasta tropiikkikuumetta viime kesänä. Sillä isoäitini lähes pari kymmentä vuotta kateissa olleet lapsuuden muistelmat 1930-luvun Karibian tropiikissa viimein löytyivät. Luulimme perheemme kanssa kyseisten tekstien jo hävinneen ajan tuuliin.

Mummini siis muutti vanhempiensa kanssa Dominikaaniseen tasavaltaan 1930-luvun alussa. Matka lähti Viipurista joulukuussa 1929 ja kävi Helsingin, Hangon ja Bordeaux'n kautta laivalla Atlantin yli Dominikaanisen tasavaltaan. Maihin saavuttiin satamakaupunki Puerto Plataan ja lopulta määränpäähän Villa Vásqueziin. Siellä suomalaisten kesken muodostui suurimmillaan noin 140 hengen Viljavakka-niminen suomalaisten utopiayhteisö.

Työstän oheisen näköistä Tellervo Eronen: Muistojeni Villa Vásquez -kirjaa aiheesta, joka toivottavasti ilmestyy tulevina lähivuosina. Kiinnostuneille täältä löytyy jo aiheen alustavat nettisivut, jotka tulevat päivittymään projektin etenemisen myötä: http://www.jukkaeronen.com/tellervo/

Voit myös seurata projektia Facebook-sivuillani Art of Jukka Eronen ja blogissani.

Kirjaa tuli työstettyä koko kesä ja sen vuoksi Videomuseossa olikin tämän ajan hiljaista. Kirjassa on vielä paljon työstämistä, mutta Videomuseossakin tulee postauksia taas ilmestymään. Paljon on jännittävää tiedossa!


Elokuvan tekoajankohdan tyyli ja hellä ote nostaa mieleen nykyhetken kyynisyyden. Kuten sen kuinka nykyään ei tällaisia tietyllä tapaa viattomia, mutta kuitenkin koskettavia, ajatuksia ja tunteita herättäviä ajattomia elokuvia näe enää televisiossa. Tätäkin elokuvaa on paljon kriitikoiden taholta parjattu. Surullista kuinka kyynisen mielen on kenties vaikea osata nauttia mistään elämässä. Elokuvan kaltaista vilpitöntä rakkauden, kauneuden ja viattomuuden sanomaa ei voi välittää liikaa kaiken nykyajan negatiivisuuden ja ikävien asioiden keskellä.

Sopivalle vastaanottavalle katsojalle tämä on hyvän mielen elokuva kaukaisille rakkauden täyteisille paratiisirannoille, jonne kenties suurin osa meistä kaipaa. Sinne on terveellistä unelmoida, vaikka sitä paratiisia ja utopiaa ei aina löytyisikään – kuin kenties pienissä hetkissä ja ajoittain. Suomen lämmintä kesää, kuumia kallioita ja hohtavia hiekkarantoja jälleen odotellessa... Tällaiset filmit helpottavat katkeransuloisella tavalla tuota kesän kaipuuta.

****

MUUTA:
  • VCM-videon alussa trailerit: Cat Ballou. Lopussa: Keskiyön pikajuna, Navaronen tykit.
  • Sininen laguuni -elokuvat perustuvat Henry De Vere Stacpoolen saman nimiseen romaaniin vuodelta 1908.
  • 80-luvun elokuvan jatko-osa Paluu Siniselle laguunille ilmestyi vuonna 1991 ja sitä tähditti Milla Jovovich.

  • Kirjoita kommentti



    5.10.2019



    TRAILER – SELECT VIDEO PROUDLY PRESENT: WALT DISNEY HOME VIDEO
    (Select Video, 1985). VHS (FIx)
    Englanninkielinen nimi kasetin etiketissä: Walt Disney Home Video Trailer (1985).
    Valmistusmaa: Yhdysvallat.    Tuotantoyhtiö: Walt Disney.
    Genre: trailerit/animaatio/näytelmäelokuva.    Kesto: 1t 00min.
    Kuvasuhde: 4:3.    Sallittu.    Videokoodi: 1985/20.
    Englanniksi puhuttu, suomenkielinen tekstitys.


    Takakannen teksti: "Select Video"

    Monet videojulkaisijat laativat 1980- ja '90-luvuilla mainoskasetteja saatavilla olevista ja tulossa olevista vuokravideoistaan. Nämä nauhat pyörivät non-stoppina vuokraamojen putkitelevisioissa.

    Taileri-kasetteja sai myös lainata. Niiden lainaaminen vuokraamosta oli ilmaista, tai sitten – kuten tämä Disney-kasetti – oli ilmaista muun filmivuokraamisen yhteydessä. Nykyäänkin näillä kaseteilla saa mukavan vuokraamotunnelman kotiin aikaiseksi, kun pistää vain nauhan töllöön pyörimään vaikkapa muiden töiden ohessa. Ja sieltä voi luonnollisesti edelleen bongata näkemättömiä filmejä, jotka voisivat vaikuttaa kiinnostavilta. Näinhän aikoinaankin vuokravideoiden loppumainosten perusteella tuli painuttua uudelleen vuokraamoon uusien vuokrafilmien perässä, nauhoja palautettaessa.

    Tämä Disneyn todella erikoinen trailerikasetti vuodelta 1985 pitää sisällään seuraavat mainokset – tähdellä merkityt ovat piirrettyjä ja linkitetyistä on jo Videomuseon aiemmat arvostelut olemassa:

  • * Hauska tavata Aku Ankka
  •   Pako yössä
  •   Riemukupla rullaa taas
  •   Merirosvo Mustaparta
  • * Bongo ja Mikki ja pavunvarsi
  •   Ihmeellisen asteen yhteys
  • * Talvifestivaali
  •   Salainen aarresaari
  • * Pete ja lohikäärme Elliott (näytelty elokuva jossa animaatiota)
  •   Kaikkien aikojen gangsteri
  •   Täyttä höyryä kippari - Boatniks
  •   Kultakuumetta Kaliforniassa
  • * Aku Ankan 50 riemukasta vuotta (mm. Commando Duck -pätkiksestä näyte)
  •   Minäkö tietokone?
  • * Robin Hood
  • * Dumbo
  • * Liisa ihmemaassa
  •   Lohikäärmeen tappaja
  •   Splash
  •   Kun sudet ulvovat
  •   Luutnantti Robinson Crusoe
  • * Pluto seikkailee

  • Trailerien kesto on noin 20 minuuttia, jonka jälkeen samat mainokset alkavat pyöriä uudelleen. Nauha loppuu Kultakuumetta Kaliforniassa -traileriin.

    ***½

    Kirjoita kommentti



    5.10.2019

    Extra-postaus:
    FORMULA 1 KLASSIKKOKISAT – MTV3 MAX (2007 – 2008)


    MTV3 MAX -kanava esitti vuosina 2007–2008 yhteensä kaksikymmentä valikoitua Formula ykkösten klassikkokisaa vuosilta 1982–2005. Osan näytetyistä kisoista yleisö sai äänestää saatavilla olevista vaihtoehdoista. Yksi kiinnostavimpia ohjelmia suomalaisittain oli Keken vuoden 1982 USA:n grand prix Las Vegasissa Caesar's Palacen parkkipaikalla (MTV3 MAX esitys 29. joulukuuta 2007). Siinä ja monissa muissa esityksissä kuultiin uusintaselostus legendaariselta ja nostalgiselta parivaljakolta Matti Kyllönen & Erkki Mustakari.

    Yllä graafiselta tyyliltään nostalgisesti vanhojen piirrettyjen alkuvinjetit mieleen tuova – joskin selvästi 2000-lukulainen – MTV3 Maxin F1-Klassikko-ohjelmasarjan logo vuodelta 2007.


    Kiitos listasta Wikipedia.

    1982 SVEITSI, DIJON-PRENOIS (LA 15.12.2007):
    Keke Rosbergin ensimmäinen voitto. Uusintaselostus 2007: Matti Kyllönen selostaa, Erkki Mustakari kommentoi. Esitetty MTV3 MAX 18:00 la 15.12.2007

    1982 YHDYSVALLAT, LAS VEGAS (LA 29.12.2007):
    Keke Rosberg varmisti kuljettajien maailmanmestaruuden. Uusintaselostus 2007: Matti Kyllönen selostaa, Erkki Mustakari kommentoi. Esitetty MTV3 MAX 19:30 la 29.12.2007


    1983 MONACO (LA 22.12.2007):
    Keke Rosberg otti ensimmäisen suomalaisvoiton ruhtinaskunnan katuradalla. Uusintaselostus 2007: Matti Kyllönen selostaa, Erkki Mustakari kommentoi. Esitetty MTV3 MAX 18:00 la 22.12.2007

    1990 USA, PHOENIX (SU 24.2.2008):
    Senna vs. Alesi, ohittavat toisensa muutamaan kertaan voittotaistelussa. Senna voittaa. Selostus: Matti Kyllönen selostaa, Erkki Mustakari kommentoi. Esitetty MTV3 MAX 00:00 su 24.2.2008

    1991 BELGIA, SPA-FRANCORCHAMPS (LA 16.2.2008):
    Michael Schumacherin debyytti. Mansell, Alesi, Patrese, de Cesaris kukin vuorollaan kiinni voitossa, Senna vie. Selostus: Matti Kyllönen selostaa, Erkki Mustakari kommentoi. Esitetty MTV3 MAX 19:30 la 16.2.2008

    1993 EUROOPAN GP, DONINGTON (LA 12.1.2008):
    Kaoottinen Doningtonin kisa! Sennan mieletön 1. kierros. Selostus: Matti Kyllönen selostaa, Erkki Mustakari kommentoi. Esitetty MTV3 MAX 19:30 la 12.1.2008

    1994 JAPANI, SUZUKA (LA 24.11.2007):
    Ensimmäistä kertaa F1-historiassa kisassa mukana kolme suomalaiskuljettajaa: JJ Lehto Sauberilla, Mika Häkkinen McLarenilla ja F1-tulokas Mika Salo Lotuksella. JJ keskeytti ensimmäisellä kierroksella. Salo ylitti odotukset sijoittumalla kymmenenneksi. Häkkinen oli seitsemäs. Sadekelin kisassa nähtiin sekin, että ajaminen keskeytettiin 17. kierroksen jälkeen kolarien takia ja kisaa jatkettiin myöhemmin. Lopputulokset laskettiin ynnäämällä kisan alku- ja loppupuoliskon ajat. Tästä johtuen alkuosion ykkönen Schumi oli kisan johdossa, vaikka ajoi radalla Damon Hillin takana. Schumi jäi kuitenkin lopulta toiseksi, kun Hill pystyi lopussa tekemään niin paljon eroa Schumiin, että se riitti silti voittoon. Alkuperäinen selostus 1994: Matti Kyllönen selostaa, Jukka Mildh kommentoi ja Erkki Mustakari varikolta käsin. Esitetty MTV3 MAX 16:25 la 24.11.2007

    1997 EUROOPAN GP, ESPANJA, JEREZ (LA 27.10.2007):
    Mika Häkkinen oli kaudella 1997 lähellä voittoa useaan otteeseen, mutta epäonni piinasi suomalaista. Kauden päätöskilpailussa Jerezissä vuosien työ lopulta palkittiin ja Häkkinen ajoi voittajaksi. Tallikaveri Coulthard päästi Häkkisen edelleen kolme kierrosta ennen maalia eikä mestaruuttaan varmistellut Jacques Villeneuve vastustellut Häkkisen viimeisen kierroksen ohitusyritystä. Jerezin kisa oli kauden viimeinen ja siihen mahtui Schumin uran toinen likainen temppu: pisteen johtoasemassa kilpailuun lähtenyt Schumacher käänsi autonsa ohitusta yrittäneen Villeneuven kylkeen, mutta ajautui itse ulos radalta. Villeneuve ajoi maaliin kolmantena ja maailmanmestarina. Selostus: Matti Kyllönen selostaa ja Erkki Mustakari kommentoi. Esitetty MTV3 MAX 18:00 la 27.10.2007

    1998 JAPANI, SUZUKA (LA 3.11.2007):
    Mika Häkkinen sinetöi voitollaan ensimmäisen kuljettajien maailmanmestaruutensa. Mestaruudesta suomalaisen kanssa taistellut Schumi epäonnistui sammuttamalla autonsa lähtöruudukkoon. Schumi nousi hänniltä kolmannelle sijalle, mutta hurja takaa-ajo päättyi lopulta rengasrikkoon. Häkkinen oli pistejohdossa jo ennen päätöskisaa, joten Schumin keskeytys varmisti mestaruuden kilpailun ollessa vielä käynnissä. Selostus: Matti Kyllönen selostaa ja Keke Rosberg kommentoi, Olli Koivusalo raportoi varikolta. Esitetty MTV3 MAX 18:00 la 3.11.2007

    1999 SAKSA, HOCKENHEIM (LA 17.11.2007):
    Suomalaisasemat olivat Saksan GP:ssä loistavat: McLaren-kuski Häkkinen paalupaikalla ja Ferrari-kuski Salo neljännessä ruudussa. Tilanne kohentui entisestään avausmutkassa, kun Salo nousi Häkkisen kantaan toiseksi. Suomalaiset olivat ensimmäistä kertaa F1-historiassa kaksoisjohdossa. Coulthard rikkoi keulansa törmäämällä Salon perään, mutta se ei Saloa hidastanut. Hän joutui kuitenkin tallimääräyksen takia päästämään mestaruudesta kamppailleen Eddie Irvinen edelleen. Häkkisen kisa päättyi takarenkaan räjähtämisestä aiheutuneeseen ulosajoon. Salo nousi palkintojuhlissa Irvinen jälkeen kakkospallille, mutta sai myöhemmin ykkössijan pokaalin itselleen. Irvine nousi voitolla MM-pisteissä Häkkisen edelle. Selostus: Matti Kyllönen selostaa ja Keke Rosberg kommentoi. Esitetty MTV3 MAX 18:00 la 17.11.2007

    1999 ITALIA (LA 9.2.2008):
    Häkkinen spinnaa, luulee menettäneensä mestaruuden ja itkee katkerasti radan sivussa. Selostus: Matti Kyllönen selostaa ja Erkki Mustakari kommentoi. Esitetty MTV3 MAX 19:00 la 9.2.2008

    1999 ISO-BRITANNIA (LA 2.2.2008):
    Michael Schumacher katkaisee jalkansa. Selostus: Matti Kyllönen selostaa ja Erkki Mustakari kommentoi. Esitetty MTV3 MAX 18:00 la 2.2.2008

    1999 JAPANI, SUZUKA (LA 26.1.2008):
    Mika Häkkinen varmisti voitollaan toisen kuljettajien maailmanmestaruutensa. Selostus: Matti Kyllönen selostaa ja Keke Rosberg kommentoi. Esitetty MTV3 MAX 23:00 la 26.1.2008

    2000 BELGIA, SPA-FRANCORCHAMPS (LA 1.12.2007):
    Span radalla nähtiin F1-historian hienoin ohitus, joka oli Mika Häkkistä parhaimmillaan. Häkkinen yritti ensin ohittaa Michael Schumacherin Kemmel-suoran päässä oikealta, mutta Schumi esti ohituksen kääntämällä eteen. Seuraavalla kierroksella samassa paikassa Schumacherin edessä oli kierroksella ohitettava Ricardo Zonta. Schumacher lähti ohittamaan Zontaa vasemmalta, kun taas Mika oikealta. Häkkinen meni samalla kertaa uhkarohkeasti sekä Schumacherin että Zontan edelle siirtyen näin kisan kärkeen. Selostus: Matti Kyllönen selostaa ja Erkki Mustakari kommentoi. Esitetty MTV3 MAX 18:00 la 1.12.2007

    2001 AUSTRALIA, MELBOURNE (LA 19.1.2008):
    Kimi Räikkösen ensimmäinen GP-kisa ja heti pisteille (6.) Sauberilla. Selostus: Tomi Tuominen selostaa. Esitetty MTV3 MAX 18:00 la 19.1.2008

    2001 USA, INDIANAPOLIS (LA 8.12.2007):
    Mika Häkkinen ajoi viimeisen F1-voittonsa uransa toiseksi viimeisessä kilpailussa. Häkkinen sai näin vyölleen himoitsemansa Indianapolisin voiton. Häkkisen kisa ei käynnistynyt parhaalla mahdollisella tavalla, sillä jo ennen starttia hänet passitettiin toisesta lähtöruudusta neljänteen lämmittelyajossa tapahtuneen rikkeen takia. Kisan jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Häkkinen jätti ikimuistoiset jäähyväiset F1-maailmamalle lausumalla: hasta la vista. Sauber-kuski Kimi Räikkönen joutui jo ensimmäisen kierroksen täytyttyä ohitustilanteessa puristuksiin kahden auton väliin. Selostus: Tomi Tuominen selostaa ja Mika Arpiainen kommentoi. Esitetty MTV3 MAX 19:25 la 8.12.2007

    2001 JAPANI, SUZUKA (LA 5.1.2008):
    Mika Häkkisen viimeinen GP-kisa. Lähtöruutu 5. ja maalissa 4. ja autona tiestysti tuttu McLaren-Mercedes. Selostus: Tomi Tuominen selostaa, Jyrki Järvilehto kommentoi. Esitetty MTV3 MAX 19:00 la 5.1.2008

    2003 MALESIA, SEPANG (LA 10.11.2007):
    Malesian GP oli uuden sukupolven esiinmarssi, sillä 23-vuotiaasta Kimi Räikkösestä tuli debyyttivoittonsa myötä eräs kaikkien aikojen nuorimmista osakilpailuvoittajista formula ykkösissä ja 21-vuotiaasta Fernando Alonsosta tuli kolmossijan myötä kaikkien aikojen nuorin palkintosijoituksen ajanut kuljettaja. Räikkönen nousi kisan voittajaksi seitsemännestä lähtöruudusta. Michael Schumacher hölmöili itsensä ulos voittotaistosta törmäiltyään lähdössä Jarno Trullin kanssa. Selostus: Tomi Tuominen selostaa. Esitetty MTV3 MAX 18:00 la 10.11.2007

    2005 MONACO (LA 1.3.2008):
    Kimi kolmantena suomalaisena Monacon voittoon. Selostus: Oskari Saari selostaa, Jyrki Järvilehto kommentoi. Esitetty MTV3 MAX 18:00 la 1.3.2008

    2005 JAPANI, SUZUKA (LA 8.3.2008):
    Kimi voittoon, vikalla kierroksella Fisistä ohi. Selostus: Oskari Saari selostaa, Jyrki Järvilehto kommentoi. Esitetty MTV3 MAX 18:00 la 8.3.2008

  • Kiitos ohjelmatiedoista Telvis - Sarjaopas.
  • Punaisella merkityt F1-Klassikot löytyvät Videomuseon kokoelmista.


  • FIA

    PS. Videomuseo ostaa näitä Klassikkokisoja ja muita suomalaisia Formula 1 -videoita/nauhoituksia/tallenteita (YLE, Kolmoskanava, MTV3...) erityisesti 1970-, 1980- ja 1990-luvuilta!



    24.5.2019



    VHS-videot ja TV-sarjat:
    MUUMIMANIA — MUUMEISTA JA MUUMILAAKSON TARINOISTA

    Viime aikoina entisestään kiihtyneen muumimuki-villityksen johdosta ryhdyin itsekin roopeankkamainen kullanhimo silmissäni kaivamaan kaappeja kuolaten. Löysinkin sieltä muutaman mukiin menevän muumimukin (vihreä Piirustus-muumimuki, 1996–2002, on myynnissä).

    Samalla innostuin kirjoittamaan pienen artikkelin muumeista, keskittyen suomalaisten rakastamaan japanilaiseen 90-luvun Muumi-piirrettyyn ja sarjasta julkaistuihin myyntivideoihin.

    Myös Mörkö-villitys on rantautunut Suomen kevääseen fantastisen jääkiekko-maailmanmestaruuden kunniaksi – ihanaa Mörkö ja leijonat!! Tästä lopussa hieman lisää.

    Tove Janssonin Muumit.

    Hieman historiaa

    Lähdetään kuitenkin liikkeelle hieman historian polkuja sivuten. Tove Jansson (1914–2001) keksi muumit alkujaan 1930-luvulla. Ensimmäinen muumipiirros ilmestyi Janssonien kesäpaikan huussin seinälle.

    Karjaan yhteiskoulusta löytyy Tove Janssonin tekemä seinämaalaus "Lintu sininen" vuodelta 1953, josta tässä yksityiskohta. Maalauksesta löytyy mm. vihreä muumi kultainen kruunu päässään ja muumitaloa muistuttava torni.
        Suosittelen käymään myös Tampereen Muumimuseossa.



    Oma varhaisin muistoni muumeihin liittyen on puolalainen nukkeanimaatio Muumien maailma (1977–82), ja etenkin sen Kelluva teatteritalo -jakso. Kyseisen jakson #38 tunnelma tuntui omituiselta ja pelottavalta lapsesta. TV-sarjaa esitettiin suomenkielisellä kertojaäänellä YLE TV1:llä vuosina 1984–86. Jo tätä ennen sarjaa esitettiin puolalaisin alkuperäisäänin MTV-kanavalla (TV2-paikalla) vuosina 1980–81.

    Ensimmäinen muumiaiheinen TV-animesarja Mūmin tehtiin Japanissa vuosina 1969–70 ja se sai jatkoa sarjassa Shin Mūmin (1972). Sarjojen tekijöistä löytyy tuttuja nimiä – mukana olivat mm. tulevat animaatiomestarit Hayao Miyazaki (Henkien kätkemä) ja Rintaro (ohjannut mm. Galaxy Express 999:n elokuvaversioita).

    Ensimmäisellä kaudella nähdään mm. juopottelua, tappelua ja autolla ajamista. Jansson ei ollut sarjan tyylistä ja synkemmästä otteesta mielissään, vaan vaatikin alkuperäisen tuotantoyhtiö Toky Movie Shinshan poistamista projektista ensimmäisten 26 jakson jälkeen. Sarjan luonne muuttui Janssonin alkuperäisten hahmojen omaisemmaksi uuden Mushi Production -yhtiön toimesta. Mushi tuotti jäljellä olleet ensimmäisen kauden 39 jaksoa ja toisen kauden. Muumeista tuli suosittuja Japanissa näiden animesarjojen myötä.


    Käy Muumilaaksoon

    Vuosina 1990–92 ilmestyi seuraava japanilainen perinteiseen tyyliin toteutettu muumi-aiheinen piirrosanimaatiosarja, Muumilaakson tarinoita. Se räjäytti viimein pankin ja siitä tuli supersuosittu ympäri maailman. Itse seurasin nuorena tätä animesarjaa jonkin verran sieltä sun täältä. Kaikkihan tuntevat sarjan tarttuvan tunnussävelmän lallatteluineen.

    Muistikuvissani näkemistäni episodeista suosikkeja ovat tässäkin nukkeanimaation tapaan teatterijakso 28. Laineilla lipuva teatteri, sekä 53. Vedenneito. Pelottavaan lentävään taikuriin liittyvät jaksot ovat myös mielenkiintoisia.

    Ääninäyttely oli YLE:n versiossa mieleeni ja hahmot persoonallisia. MTV:n vuonna 2017 uudestaan dubbaamaa versiota en ole kuullut.




    YLE:n Muumivideot – kerää koko sarja! - VHS-esite, joka on mukava paketti keräilijöitä ajatellen. Tällaisia virallisia kokoelmaesitteitä näkee turhan harvoin.

    Kyseinen esite oli alkuperäinen inspiraatio tähän postaukseenkin. Sillä esim. monikaan 80-luvun vuokravideoita julkaissut firma ei ole laatinut täydellistä listaa julkaisustaan, vaan ne on pitänyt keräilijöiden itse selvittää. Vuokravideoitahan ei voinut edes ostaa aikoinaan, joten niitä ei olisi keräilijöitä varten tehtykään, vaan vuokraajia.


    Yleensä tässä blogissa keskitytään 80-luvun vuokravideojulkaisuihin, mutta muumeista ei sellaista tietenkään voi olla ja jotkin myyntivideotkin voivat olla toisinaan vaihtelevan kiinnostavia. YLE julkaisi Muumilaakson tarinoita ja Muumilaakson uusia tarinoita VHS-myyntivideoita 34 kappaletta 1990-luvulla. Ansiokkaasti YLE laati myös muumivideoiden esitteen, jonka avulla saattoi kerätä koko sarjan omakseen. Keräiljänä on aina mitä mukavinta kun jostain keräilyaihepiiristä on täydellinen keräysluettelo olemassa. (Videopeli-puolelta tulee mieleen Philips Videopac -juliste. Kyseisen konsolin pelit numeroitiin, joten julisteesta oli helppo bongata puuttuvat nimikkeet.)

    Muumilaakson tarinoita jakso #53: Vedenneito.

    Jaksot 1–78 kuuluvat Tanoshii Mūmin Ikka -sarjaan ja jaksot 79-104 Tanoshii Mūmin Ikka: Bōken Nikki -sarjaan. Jaksot esitettiin ensimmäistä kertaa Suomessa vuosina 1991–1994.

    Kaikki 34 muumikasettia nätissä perhepotretissa (kiitos kuvasta Jaranda ja parista puuttuneesta puhummesuomea.com). Suomi VHS-kaseteilta löytyy kaikki muut jaksot, paitsi #12, #50 ja #102. Sensuuri iski, koska niitä pidettiin liian synkkinä ja hurjina.

    Julkaisija: Showtime, Oy Europa Vision Ab, Oy Yleisradio Ab, 1990/1992.

    DVD:istä halutuimpia lienee 34:n levyn boksi, jossa on julkaistu koko 104-jaksoinen sarja.


    Tanoshii Mūmin Ikka -sarja (YLE)
    1. Muumilaakson kevät
    2. Taikurin hattu
    3. Rannalta löytynyt hylky
    4. Tervetuloa hattivattien saarelle
    5. Hattivattien salaisuudet
    6. Pikkuruiset vieraat
    7. Matkalaukku
    8. Taikurin taika
    9. Näkymätön lapsi
    10. Ninni saa hymynsä takaisin
    11. Niisku leijailee taivaalla
    12. Hurja merirosvo (MTV:n version nimi)
    13. Maailman viimeinen lohikäärme
    14. Tiukka naapuri
    15. Niiskuneiti potee muistinmenetystä
    16. Olioita avaruudesta
    17. Muumipappa kaipaa vaihtelua
    18. Taikasiemeniä valtamerestä
    19. Viidakon kätköissä
    20. Muumipeikko pelastaa tiikerit
    21. Nuuskamuikkunen lähtee pois
    22. Muumipeikon ja Pikku Myyn talvinen seikkailu
    23. Talven vieraita
    24. Kiirehdi, Nuuskamuikkunen
    25. Majakka
    26. Majakka syttyy
    27. Jenni-täti on miljonääri
    28. Laineilla lipuva teatteri
    29. Kadonneet lapset
    30. Jälleen yhdessä
    31. Iso jysäys
    32. Kultakala
    33. Lampun henki
    34. Leija
    35. Noita
    36. Joulu on ovella
    37. Keskitalven kokko
    38. Loitsu
    39. Jysähdyksiä yössä
    40. Salaperäistä ilotulitusta
    41. Rosvoja Muumilaaksossa
    42. Auringonpimennys
    43. Primadonna
    44. Hauska syntymäpäivälahja
    45. Muumipeikko rakentaa talon
    46. Musta kreivitär
    47. Kuuma lähde
    48. Kuplia
    49. Jättikurpitsa
    50. Kuka asuu kelon sisällä? (MTV:n version nimi)
    51. Niiskuneiti selvänäkijänä
    52. Aarteenetsintää
    53. Vedenneito
    54. Timantti
    55. Muumipapan toinen nuoruus
    56. Salainen ruokalaji
    57. Äidinrakkaus
    58. Taiteilijoita Muumilaaksossa
    59. Noitakävelyä
    60. Kauhea Pikku Myy
    61. Muumipeikko ennustaa korteista
    62. Muumipapan muistelmat I
    63. Muumipapan muistelmat II
    64. Muumipapan muistelmat III
    65. Naamiaiset
    66. Vampyyri
    67. Tuoli
    68. Muumipeikko ja linnut
    69. Feeniks-lintu
    70. Muumipeikon iso kala
    71. Tyrmääjäsieni
    72. Muumipeikko ja delfiini
    73. Luola
    74. Ihana lahja
    75. Satumainen smaragdi
    76. Talon maalausta
    77. Suuri lentokilpailu
    78. Kohti etelää

    Tanoshii Mūmin Ikka: Bōken Nikki -sarja (YLE)
    79. Muumipeikon kihlaus
    80. Nipsu rakastuu
    81. Uusi elämä
    82. Hemulitäti tulee Muumitaloon
    83. Muumipeikko ja kultainen häntä
    84. Hiekkaveistoksia
    85. Merirosvojen huviretki
    86. Poliisimestarin veljenpoika
    87. Aikakone
    88. Muumitalvi
    89. Joulutarina
    90. Muumit muinaisuudessa I
    91. Muumit muinaisuudessa II
    92. Aarrekartta
    93. Nipsu apumiehenä
    94. Muumipeikko ja Haisuli vaihdokkaina
    95. Muumipeikko Villissä lännessä
    96. Muumipeikon Robinson-seikkailu
    97. Pikku Myyn lyhyt romanssi
    98. Lohikäärmeen kyyneleitä
    99. Aikakoneella renessanssiin
    100. Punainen täysikuu
    101. Koulu kutsuu
    102. Pikku Myyn karmea syntymäpäivä (MTV:n version nimi)
    103. Salainen lääke
    104. Kultainen valtakunta


    Jaksot #12, #50 ja #102 eivät kuuluneet YLE:n versioon, eikä niitä ole vieläkään esitetty Suomen televisiossa. MTV dubbasi kyseiset jaksot suomeksi viimein vuonna 2017, mutta toistaiseksi ne ovat vain DVD-levyillä ja C Moressa nähtävillä.



    Character Design References -sivustolta löytyy erittäin mielenkiintoisia luonnoksia animaatiosarjan teosta.

    Muumisarjoja ja -elokuvia on tehty vuosikymmenet moneen lähtöön ja moneen makuun. Jälleen uusi 3-ulotteinen muumisarja ilmestyi tänäkin vuonna. Jokaisella lienee suosikkinsa. Omani on 90-luvun klassinen piirrosversio.

    ****


    PS. Loppuun ajankohtainen kuva. Torilla/puistossa tavattiin! Löikö Mörkö sisään!

    Ja uusi Leijonat-jääkiekkojoukkueemme logo mallia kevät 2019 — kiitos kuvasta https://twitter.com/TheMestarit/status/1132584454810210306

    MUUTA:
  • Muumien historia on hyvin tiivistettynä virallisella sivustolla.
  • Muumimukien historia, jossa on jo 20 osaa.
  • Kiitos tiedoista mm. IMDB, puhummesuomea.com ja Wikipedia.

  • Kirjoita kommentti



    6.4.2019



    MATKA MANALAAN (Walt Disney Home Video / Kirjalito, 1980-luvun vuokrasetti). VHS (FIx)
    Englanninkielinen nimi: The Devil and Max Devlin (1981).
    Ohjaus: Steven Hilliard Stern.
    Valmistusmaa: Yhdysvallat.
    Genre: komedia/perhe/fantasia.    Kesto: 1t 36min.    Kuvasuhde: 1.33:1 (alkuperäinen olisi 1.85:1)
    Puhuttu englanniksi, suomenkielinen tekstitys.    Sallittu.    Videokoodi: 067/20.


    Takakannen teksti: "Max Devlin, vuokratalon omistaja, jää linja-auton alle juostessaan karkuun valittavia vuokralaisiaan. Hänen maallinen vaelluksensa päättyy ja alkaa matka manalaan. Siellä hänelle annetaan mahdollisuus palata maan päälle, kuitenkin yhdellä ehdolla: Maxin on saatava kolme viatonta ihmistä myymään sielunsa. Ja aikaa hänellä on vain kaksi kuukautta."

    Heti alkumetreillä huomaa, että Bill Cosbyn ja Elliott Gouldin tähdittämä Matka manalaan vuodelta 1981 on erikoinen filmi. Se alkaa yllättävän synkästi ja "poltergeistmeisesti" kun Max Devlin (Gould) jää bussin alle ja lentää tuonpuoleiseen hare krishna -kuoron säestämänä. Punaisena hehkuvan helvetin näyt ovat mielenkiintoiset. Barney Satin - sielupäällikkö (Cosby) toivottaa Maxin tervetulleeksi helvettiin. Lavasteet savuavine lattioineen ja tulipatoineen ovat mukiin menevät. Max väittää ettei ole koskaan tehnyt mitään, mutta saa heti perään kuulla luettelon kaikista tekemistään synneistä. Hänen on turmeltava uhreiksi valittuja nuoria sieluja, jotta hän itse välttäisi helvetin.

    Takaisin maan päällä vain Max pystyy näkemään paholaisen, joka ilmestyy milloin minnekin piruilemaan ja patistelemaan, muistuttaen ajan käyvän loppuun. Nämä ilmestymiset aiheuttavat kommelluksia ja väärinkäsityksiä muiden ihmisten keskuudessa. Max ei itsekään näy enää peilikuvassa helvetin asukkaiden tapaan.

    Konsepti on kummallinen ja kerronta on suht' verkkaista. Arvostan toki omaperäisyyttä. En silti oikein tiedä kenelle tämä paketti on suunnattu. On yllättävää, että tarina on mennyt läpi Disneyn johtoportaassa 1980-luvun alussa. Joskin Disney kunnostautuikin synkempiä teemoja sisältävien elokuvien tuottamisessa 1970-luvun lopulta pitkälle '80-lukua. Kyseinen aikakausi onkin tämän museon pitäjän ja blogin kirjoittajan suosikki ajanjakso klassisiksi laskettavista Disney-elokuvista.

    Eräs Maxin uhreista on laulajan urasta haaveileva neito. Pitkä kokonaan esitettävä musiikkinumero muodostuu elokuvan tunnussävelmäksi. Alkuun en siitä välittänyt, mutta keskinkertaisesta ensivaikutelmasta huolimatta toisto hoitaa tehtävänsä ja teema alkoi jäädä mieleen.

    Komediallista puolta on hyvin maltillisesti eikä se ole tyyliltään ääneen naurattavaa vaan enemmän vähäeleistä ja arkista tilannehuumoria.

    Paholaisen ilmeet tanssilattialla ovat kylläkin erittäin cosbymaisia. Bill Cosbyn puhetapa, ilmehdintä ja The Cosby Shown kolmannen kauden nerokas alkutunnari on aina naurattanut. Simpsoneissa on ollut mainiota parodiaa hänen puhetyylistään. Mutta kyseiseen näyttelijään liittyvät menneiden vuosien asiat ovat äärimmäisen ikäviä, eikä imago ole tietenkään enää ennallaan. Siksi tätäkin elokuvaa oli ristiriitaista katsoa.



    "Matka manalaan"-elokuvasta on tehty monien Disney-elokuvien tapaan myös sanomalehtisarjakuvasovitus. Stripissä pääosan esittäjät ovat esikuvansa näköiset ja tunnistettavat. Tämä ei ole ollenkaan taattua monissakaan elokuviin perustuvissa sarjakuvissa. "Max ja paholainen" (tarinakoodi ZT 107) julkaistiin Suomessa 13-sivuisena Apu-lehdessä vuonna 1982. (Kiitos skannauksesta Antti Peltonen.)
        Keräilen Apu- ja Viikkosanomat-sanomalehdissä ilmestyneitä Disney-strippisarjakuvien skannauksia (300dpi). Ota yhteyttä jos sinulta löytyy näitä ja haluat esim. vaihdella! Täällä oma puute- ja tarkistuslista.

    Naislaulajan ja Toby-pojan tarinat synnyttävät eniten draamaa. Mutta lähtökohtaisesti näen, että paljon mielenkiintoisempana aiheena elokuva olisi nimensä mukaisesti käsitellyt mielikuvituksekasta matkaa helvetissä Danten infernon tapaan. Silti omituisella tavalla pidän tästä arkisemmastakin kokemuksesta enkä osaa tarkkaan sanoa mistä se johtuu. Ainakin ajankuva, hyvät näyttelijät ja vanhan ajan tunnelma, sekä omituinen konsepti lopulta hiillostettuna upposivat meikäläiseen.

    **½

    Täällä on lueteltuina kaikki blogin Disney-postaukset.


    MUUTA:
  • Ainakin tämän videoyksilön vuokraaminen on maksanut 25 markkaa aikoinaan.
  • Alussa Walt Disney Home Video -logo Fantasia-klipillä.
  • Alussa eikä lopussa mainoksia.
  • Kiitos valokuvista fffmovieposters.

  • Kirjoita kommentti



    12.3.2019



    FORMULA 1 1983 (Star Video / Calsor Video, 1984). VHS (FIx)
    Englanninkielinen nimi: Formula 1 1983 (1984).
    Genre: moottoriurheilu.    Kesto: 1t 56min.
    Kuvasuhde: 4:3.    Sallittu.    Videokoodi: 2420 (vaihtelee, myös 2459 tunnettu).
    Suomenkielinen selostus.


    Takakannen teksti: "Formula 1 -ratojen vauhdikkaimmat hetket maailmanmestaruustaistoissa -83.

    Koko kauden -83 FORMULA 1-sirkus esittäytyy eri puolilta maailmaa kootussa 2-tuntisessa. Mukana terävin huippukaarti: Keke Rosberg, Nelson Piquet, Alain Prost, Rene Arnoux, Niki Lauda, John Watson, Riccardo Patrese, Patrick Tambay, Elio de Angelis, Jacques Laffite jne. Tervetuloa aitiopaikalle!

    Selostaja: Jorma Pulkkinen"



    15. maaliskuuta alkavan Formula 1 kauden 2019 kunniaksi katsauksessa harvinainen suomalainen F1-vuokravideokasetti kaudesta 1983!

    S
    port on Video: Formula 1 1983 VHS:llä selostaja Jorma Pulkkinen kommentoi Rio de Janeiron kisan alussa tyyliin:

    "Ilma on 40 astetta ja kuumuus ohjaamossa nousee 60 asteeseen. Keke on ainoana pohjoismaalaisena etulyöntiasemassa, sillä hänellä on enemmän kokemusta saunasta kuin kaikilla muilla kuljettajilla yhteensä".

    Kielenkäyttö on paikoin hupaisan vanhahtavaa "konstruktööreineen" (eli sana tarkoittaa autovalmistajia). Pulkkisen omaperäinen selostus on muutoinkin letkeämpää ja elävämpää kuin reilu pari vuotta sitten blogissa arvioidussa Formula 1 Grand Prix Special -ohjelmassa vuodelta 1982.

    Legendaarisia kuljettajanimiä riittää tässä vuoden 1983 Formula 1 -koosteessa – Niki Lauda, Nelson Piquet, Alain Prost, Keke Rosberg...

    Selostajan mukaan Keke on kertonut, että ilman korvatulppia on mahdoton ajaa, ja jos toinen korvatulppa irtoaisi, hän keskeyttäisi. Tyyli on myös mukavan suorapuheista. Kuten Yhdysvaltain GP:stä eivät kuljettajat kuulemma ole niin innostuneita, mutta raha auttaa asiaan.

    Raha-asioista on myös mm. tällainen kohta: "Mainostajien hinnat näissä formulaykkös-kilpailuissa ovat mahtavaa luokkaa. Nekin luvut ovat Keken kohdalla useita satoja tuhansia markkoja. Mutta kun tiedetään minkälaisessa hengenvaarassa kuljettaja tuolla on, ja minkälainen sirkushevonen hän oikeastaan ammatiltaan on, niin kyllä mielestäni on suotavaa että kunnon hinta sitten hommasta myöskin maksetaan."

    Haitari-kasari-pop on hauska sountrack siivittämään menneen ajan vauhdin hurmaa, muiden musiikkivalintojen ohella.

    Kuvamateriaalin perusteella kisoja on kuvattu sekä videokameralla että filmille. Filmi on erityistä iloa silmille, tuttuine roskineenkin. Videokameroilla kuvatut osakilpailut tuovat 90-luvun MTV3:n TV-ohjelma Jyrkin kamerat mieleen, sillä auringonsäteet jäävät hetkeksi "linssiin" palaen kiinni. Kuvamateriaali on kansainvälistä kuvaverkkoa kuten selostuksessa todetaan. Mutta kuulemma myös suomalaisen Antti Puskalan materiaalia ainakin Niki Laudan helikopterin laskeutumisesta nähdään.

    Video toimii jo ajankuvana, sillä maailma on muuttunut huimasti. Onkin mielenkiintoista nähdä tämä muutos formuloiden näkökulmasta. Maailma on sama, mutta kaikki näyttää erikoiselta. Formula-autot itsessään ovat tietenkin kehittyneet valtavasti seitsemän vuosikymmenensä aikana. Autojen etupainotteinen avaruussukkula-design 80-luvun alkupuolelta on mainio.

    F1:n juuret jäljittyvät eurooppalaiseen Grand Prix moottoriurheiluun, joka juontaa peräti vuoden 1894 Ranskaan. Ensimmäinen Formula 1 -kisa uusilla säännöillä oli vuoden 1946 Torinon Grand Prix, joka pidettiin 1. syyskuuta vuonna 1946. Kilpailun voitti Achille Varzi Alfa Romeo 158 Alfettalla.

    Tipuin totaalisesti monta kertaa; selostus on paikoin melkoista poliittisessa epäkorrektiudessaan. Epäkorrekteimpana huomiona katsojat "ovat kuin keskitysleirillä", mutta pääsevät poistumaan takakautta eivätkä kuitenkaan joudu kuulemma esimerkiksi kaasukammioon, huh...

    Vertaus Rooman gladiaattoreihin tulee jo tässä Pulkkisen suusta! Matti Kyllönen on oma kaikkien aikojen lempi Formula-selostajani, mutta Pulkkinen nousi sutkautuksineen kyllä tämän myötä vahvaksi kakkoseksi!

    Oma lempi-Legoni on tämä Formula 1 -tyyppinen Legoland Motor Speedway -lähtösuora filmaajineen ja varikoineen alkuperäisessä pakkauksessa 1980-luvulta. Olin sitä etsinyt ja löytyi vuosikymmenten jälkeen varastosta! Hintalappukin on tallella; tämä kustansi aikoinaan 99 markkaa Citymarketista.

    Nykyaikaan hetkeksi hypäten — vuoden 2018 Monacon GP:n torstai-päivän harjoitusten jälkeen Liberty Media oli järjestänyt hienon fanihetken kun Keke ajoi poikansa Nicon kanssa rataa ympäri – molemmat mestaruusautoillaan.
        F1-sarjan uudet omistajat ovat elävöittäneet F1:siä tällaisilla oivaltavilla tempauksilla Bernie Ecclestonen vuosikymmenten itsehaltijuuden aikojen jälkeen. Esimerkiksi Kimi Räikkösen keskeytystä vuoden 2017 Espanjan GP:ssä itkenyt ranskalainen pikkupoika Thomas vietiin tapaamaan Kimiä Ferrarin varikkopilttuuseen saman kisan aikana, ja suru vaihtui iloon. Tämä oli moderni tarinallinen F1-klassikkohetki, joka nähtiin livenä lähetyksessä.


    Star Videon (kasetissa kalsarivideon eli Calsor Videon etiketti) vuokravideo vuodelta 1984 on harvinainen, joten sitä saa varautua etsimään (Kanadan GP:n) murmeleiden kanssa. Kasetti on pahamaineinen Agfa "made in Germany", mutta se näkyy silti pääasiassa erittäin hyvällä kuvalla, joskin pieniä häiriöitä välillä esiintyy ja mustia ohuita vaakaviivoja. Digitoidessa VHS:ää talteen Philipsin DVD-tallentimeni on ikävän ylisensitiivinen ja ärhäkkä lopettamaan tallentamisen välittömästi, jos pientäkin häiriötä tai pudotusta kuvassa esiintyy. Puuttuvat freimit ovat todella ärsyttävä juttu kompletistiselle video- ja elokuvaharrastajalle. Lisäksi en jostain teknisestä syystä saa laitteistollani digitoitua ääntä kuin yhden kanavan kautta monona (joskin se tämän videon yhteydessä ei onneksi haitannutkaan, sillä ääni on tuskin stereo).

    Kansikin on erittäin tyylikäs ja sommittelu selvästikin graafikon käsialaa, josta isot pointsit. Vanhojen urheiluvideoiden kannet eivät useinkaan ole näin ammattimaista käsialaa.

    Monacon GP on suosikkejani, myös radan ollessa tutuin – lähinnä sitä tulee F1-tietokonepeleissäkin tahkottua – ja se on erityisen hauska nähdä koosteessa vuoden 1983 malliin. Sinisten lippujen säännöistäkin riittää anekdoottia tässä yhteydessä.

    Hollannin GP:n ohessa Pulkkinen kertoo Keke Rosbergin Williams-formulan pienoismalleista, joita formulakuski Jorma Airaksinen rakensi. Iltasanomat raportoi, että näitä harvinaisia pienoisformuloita varastettiin Airaksiselta vuonna 2017.

    Siniristilippui heilui jo vuonna 1983 Monacossa!


    Formula 1 vuoden 1983 Grand Prix't

  • Kisa 1. Brasilia
  • Kisa 2. Länsi-Yhdysvallat
  • Kisa 3. Ranska
  • Kisa 4. San Marino
  • Kisa 5. Monaco
  • Kisa 6. Belgia
  • Kisa 7. Detroit
  • Kisa 8. Kanada
  • Kisa 9. Britannia
  • Kisa 10. Saksa
  • Kisa 11. Itävalta
  • Kisa 12. Hollanti
  • Kisa 13. Italia
  • Kisa 14. Eurooppa (Brands Hatch, Iso-Britannia)
  • Kisa 15. Etelä-Afrikka


  • Pulkkinenkin toteaa ohjelman uskollisuuden naiskaudelle, vaikka formulakuskitkin sulavalinjaisia kuulemma ovat.

    Ja jo näihin kasarin varhaisiin aikoihin löytyi valistusta tupakan polton vaarallisuudesta ja siitä että se on "hölmöä hommaa".

    Totuttuun kasari-tyyliin ohjelma loppuu kuin seinään. Mutta siitä viis', kahden tunnin megakooste on viihdyttävä ja nostalginen trippi formulafanaatikoille, ja helpottaa F1-talvilomavieroituksen oireita näin maaliskuun puoliväliä malttamattomana odotellessa! Kylläpä tuli ohjelmasta hyvä mieli. Ei voi kuin vain suositella F1-faneille – ja hauskoista anekdooteista pitäville.

    "Sopii mennä itse kokeilemaan ohjaamoon."

    Ohjelma:
    ***½

    Selostus:
    ****

    PS. Videomuseossa on aiemmin arvioitu nämä Formula 1 -videot:
  • Grand Prix – Formula 1 Special (1982) Beta
  • Formula 1 – 1998 VHS
  • Formula 1 – 2007 DVD

  • Kirjoita kommentti



    <- Aiempia blogi-postauksia
    -> Uudempia blogi-postauksia






    Tästä voit jättää kommentin johonkin videoarvioon (tai yleisesti tähän blogiin).
    Voit myös halutessasi muokata vanhaa kommenttiasi (tai poistaa sen) tätä kautta ilmoittamalla.

    Nimi: (pakollinen)
    Sähköposti: (pakollinen)  Huom. sähköpostisi ei tule näkyville.

    Älä kirjoita tähän mitään:

    Kotisivu:
    Otsikko / postaus jota kommentoit:
    Kirjoita kommenttisi: