B logi sisältää videoarvioita ja muisteluja kokoelman 1980-luvun ja 90-luvun alun retro-videokaseteista. Mm. scifi, fantasia, piirretyt, anime, kaiju/monsterielokuvat, kauhu/jännitys, arthouse ja draama ovat genreinä edustettuina. Arvosteluasteikko on yhdestä viiteen tähteä. Blogissa arvioidaan pääasiassa Suomi ex-vuokrakasetteja. Mukana on välillä myös sellaisia ulkomaisia (kuten Ruotsi-kasetteja) joita ei kokoelmista vielä Suomi-versiona löydy tai jos niitä ei ole ollenkaan Suomessa julkaistu. Myös joitakin videoita harvinaisista 80-luvun TV-nauhoituksista on käsiteltynä, sekä erikoisuutena Nintendon vuokravideopelejä. Toiveitakin saa esittää.

Spoilereita saattaa välillä esiintyä, vaikka pyrin olemaan melko ylimalkainen juonikuvioita käsitellessäni. Lukeminen kuitenkin omalla vastuulla ellet ole jo kyseistä elokuvaa nähnyt.

Jos haluat jättää kommentin johonkin videoarvioon (tai yleisesti tähän blogiin), voit tehdä sen täältä sivun alaosasta (voit lähettää myös sähköpostia).



2014 syksy -> Uudempia blogi-postauksia



25.10.2014



VAAROJEN PLANEETTA (Warner Home Video, 1983). VHS (FIx)
Englanninkielinen nimi: Battle Beyond the Stars (1981).
Ohjaus: Jimmy T. Murakami.    Valmistusmaa: Yhdysvallat.
Kesto: 1t 38min.    Videokoodi: WEV 72023.    Genre: scifi.


Takakannen kuvaus: "Seitsemän sotilasta lähtee kohti uskomattomia ulottuvuuksia — sotaan tähtien takana. Pientä, rauhallista planeettaa, Akiria, uhkaa sotaisan valtiaan, Malmori-planeetan Sadorin yliherruus. Nuori Shad lähetetään avaruuteen etsimään apua, ja hän onnistuukin pestaamaan sekalaisen iskujoukon. Yhdessä tämä joukko koettaa murtaa Sadorin ja hänen sotilasmahtinsa..."

Hahmot ja tapahtumat jäävät kovin etäisiksi. Kuten ilmeetön ja aina vakava päähahmo ei herättänyt erityistä samaistumista. Leikkaus on etenkin avaruuskohtauksissa välillä varsin sekavan oloista. Elokuva ei oikein pitänyt otteessaan ja loppu tuntui äkkinäiseltä. Efektit olivat mukiinmeneviä. Lähinnä keräilyllisesti-kiinnostava-kasari-skifi-kuriositeetti-kasetti, jota pitkään etsin joten mukava joka tapauksessa vihdoin nähdä se.

**

MUUTA:
  • Kasetti ei sisällä mainoksia muista videoista.

    Kirjoita kommentti



    19.10.2014



    TAISTELU APINOIDEN PLANEETASTA (Showtime, 1984). VHS (FIx)
    Alkuperäinen nimi: Battle for the Planet of the Apes (1973).
    Ohjaus: J. Lee Thompson.    Valmistusmaa: Yhdysvallat.
    Genre: post-apokalypsi/scifi/seikkailu/sota.    Kesto: 1t 23min.    Videokoodi: 1134-58.
    Kielletty alle 12-vuotiailta.


    Takakannen kuvaus: "Atomikatastrofi on todellisuutta: planeettamme Maa on täysin atomisäteilyn saastuttama. Vain muutamia älyllisiä olentoja on selviytynyt elossa: joukko ihmisiä ja ihmisapinoita.
         Apinat – jotka ovat älykkäitä ja herkkiä olentoja – elävät sopusoinnussa keskenään ja rakentavat askel askeleelta uutta sivilisaatiota. Mutta heidän turvallisuuttaan uhkaa leppymätön vihollisjoukko: atomisäteilyn vaikutuksesta raakalaismaisiksi muuttuneet ihmisoliot. Näiden kilpailevien joukkojen välille syntyy armoton taistelu olemassaolosta. Ja jälleen kerran on apinoiden planeetta muuttumassa veriseksi infernoksi..."

    Joissakin arvosteluissa olen maininnut tarunhohtoisen "huoltamon savuisen takahuoneen vuokraamon". Muistan kuinka siellä seinustalla luultavasti tämä (tai jompi kumpi muista Suomessa julkaistuista Apinoiden planeetta -vuokravideoista) hohti kultaisella 80-luvulla tai 90-luvun alussa. En sitä silloin harmi kyllä vuokrannut, mutta reilut pari vuosikymmentä myöhemmin sain kasetin haltuuni.
    Tämä on viides ja viimeinen(*) klassisen Apinoiden planeetta -elokuvasarjan elokuva. Jostain kummallisesta syystä sarjan ensimmäistä ja parasta elokuvaa ei Suomessa (eikä tietääkseni pohjoismaissa) videolla julkaistu, vaan vain toinen, kolmas ja viides osa. Mystisiä olivat 80-luvun videojulkaisujen kuviot.

    Juonen osalta Apinoiden planeetta saaga eteni jo aiemmissa jatko-osissa eri suuntaan, mitä olisin itse toivonut. Seikkailullinen toinen osa maanalaisine tunneleineen sisälsi vielä erinomaisia hetkiä, mutta leffa päätti asettaa itsensä jostain syystä ikään kuin umpikujaan. Synkkä kolmas osa on vähiten mieleeni ja neljäskään ei kovin paljon. Apinayhteisön tulevaisuus olisi kiinnostanut huomattavasti enemmän kuin esim. 1970-luvun San Fransiscossa poukkoileminen kolmannen osan malliin. Tässä viimeisessä mittelössä siirrytään sentään jonkin verran takaisin tulevaisuuteen vuoteen 2670 ja paikoin toisen osan teemoihin ja tunnelmiin, joten siitä pisteet. Mad Maxmaista post-apokalyptista meininkiä, ennen Mad Maxia.

    Mm. aiemmin mainituista (arvioijan näkökanta)ongelmista johtuen tämäkin leffa jättää toivomisen varaa, mutta kuuluu sarjan parempiin. Ja lopulta, vanha viidakon viisaus kuuluu: "Apina-leffa on apina-leffa" (kuten Homer Simpsonia tuppaan omana versionani siteerata**). Eli toisin sanoen: pidin.

    **½

    MUUTA:
  • Videon alussa on traileri elokuvalle Saturnus 3.
  • Nelonen esitti kaikki Apina-leffat 90-luvulla telkkarissa.
  • Niukasti animoitua piirrossarjaa Paluu Apinoiden planeetalle (1975) tehtiin 13 jaksoa.

    * Välillä "kuudentena elokuvana" mainitaan Jäähyväiset apinoiden planeetalle (1981), mutta kyseinen televisioelokuva on kahdesta Apinoiden planeetta televisiosarjan viimeisestä jaksosta leikattu kooste. TV-sarjaa tehtiin 14 jaksoa (1974).

    ** Simpsonit-jaksossa "Neljät hautajaiset ja yhdet häät" (2F31: A Star Is Burns) Homer toteaa pitämästään elokuvasta: "»Football in the Groin» had a football in the groin."

    Kirjoita kommentti



    18.10.2014



    AKU ANKAN 50 RIEMUKASTA VUOTTA
    (Walt Disney Home Video - Cartoon Classics / Kirjalito, 1984). VHS (FIx)
    Englanninkielinen nimi: Donald Duck 50 Crazy Years.
    Genre: piirretty.    Kesto: 1t 35min.    Videokoodi: 207/20.    Valmistusmaa: Yhdysvallat.
    Puhuttu englanniksi.


    Kasetin sisältämät lyhärit: Contrary Condor (1944, AA), Commando Duck (1944, AA), The Vanishing Private (1942, AA), The Village Smithy (1942, AA), Donald's Garden (1942, AA), Donald and Pluto (1936, AA/P), The Eyes have it (1945, AA/P), The Clock Watcher (1945, AA), Wet Paint (1946, AA), The Plastics Inventor (1944, AA), Old Sequoia (1945, AA), Donald's Dream Voice (1948, AA).

    Merkinnät: AA = Aku Ankka | P = Pluto

    Tämänkin kasetin vuokrasimme aikoinaan kotikaupungin nostalgian savuisesta, tulipunaiseen kokolattiamattoon vuoratusta huoltamon takahuoneessa sijainneesta videovuokraamosta. Kasetti on mainio Aku-pätkisten videokokoelma. Mielikuvituksekkaimpia lyhäreitä on Disneyn sota-ajan piirrettyihin lukeutuva Commando Duck (kyseinen pätkis muuten kuului Walt Disney Treasures: The Chronological Donald, Volume Two DVD-julkaisuun jenkeissä, mutta useimmista muiden maiden kuten Suomi-julkaisustakin se jätettiin pois). Kasetilla on toinenkin toisen maailmansodan aikainen lyhäri – episodi näkymättömän maalin kanssa on klassikko. "Aku muovinkeksijänä" on sekin piirtynyt mielen sopukoihin jo aikoinaan. Siinä ankka-sankarimme kuuntelee ja seuraa radiosta ohjeita omatekoisen lentokoneen valmistamiseen, ikään kuin leipoen. "Akun unelmaääni" on loistava lopetus.

    Joissakin näissä kokoelmissa aiheet ja piirrostähdet vaihtelevat turhankin suuresti, mutta tässä selkeyttä lisää tosiaan se, että Aku on koko ajan pääosassa.

    ***½

    MUUTA:
  • Lopussa on trailerit videoille Pako yössä, Hauska tavata Aku Ankka, Splash.

    Kirjoita kommentti



    18.10.2014



    AKU ANKKA JA VELJENPOJAT SEIKKAILEVAT
    (Walt Disney Home Video - Cartoon Classics / Kirjalito). VHS (FIx)
    Alkuperäinen nimi: Donald and His Duckling Gang (1977).
    Genre: piirretty.    Kesto: 1t 16min.    Videokoodi: 130/20.    Valmistusmaa: Yhdysvallat.
    Puhuttu englanniksi, ei tekstitystä.


    Kasetin sisältämät lyhärit: Mr. Duck Steps Out (1940, AA), Canine Casanova (1945, P), Chip an' Dale (1947, AA/T&T), Farmyard Symphony (1938, SS), Donald's Off Day (1944, AA), Baggage Buster (1941, H), Soup's on (1948, AA), Pluto's Quinpuplet's (1937, P), Polar Trappers (1938, AA/H), Chips Ahoy (1956, AA/T&T), Don's Fountain of Youth (1953, AA).

    Merkinnät: AA = Aku Ankka | H = Hessu | SS = Silly Symphonies | P = Pluto | T&T = Tiku ja Taku

    Tämä kasetti julkaistiin ensin valkokantisessa sarjassa ja jokunen vuosi myöhemmin osana Cartoon Classics -sarjaa. Katsoin jälkimmäisen version. Oletan nauhan olevan molemmissa samasta masterista. Valkokantisesta julkaisusta minulla on toistaiseksi vain kansipaperi (kyseinen kasetti on haussa). Siinä on hieno kansikuva jossa Aku ui krokotiilia karkuun. Kyseinen kuva löytyy uusintajulkaisun takakannesta. Kuva inspiroi minua piirtämään siitä omankin version nassikkana (kuva ohessa).

    Suosikkini on kasetin aloittava "Aku jitterbugaajana", jonka muistan ensimmäisen kerran 80-luvun nostalgisesta Mainos-TV:n Pätkis-ohjelmasarjasta, jossa nähtiin klassisia piirrettyjä Disneyltä, Warnerilta ja muilta yhtiöiltä. Kyseistä TV:stä nauhoitettua videota tuli lapsena monesti katsottua. Lyhärin ikimuistoisin kohta on Akun nielaistessa maissintähkän ja popcornit paukkuvat ankan suusta musiikin tahtiin.

    Akun, Tikun ja Takun kommellukset lammella pienoisveneen kanssa on myös mainio episodi, sekä kasetin päättävä muistorikas nuoruudenlähde-tarina krokotiileineen.

    Video oli parhaat päivänsä nähnyt, häiriötä esiintyy, mutta se ikään kuin kuuluu asiaan eikä itseäni paljoa häiritse. Luo pikemminkin autenttista retro-tunnelmaa.

    ***

    MUUTA:
  • Lopussa on trailerit videoihin Dumbo, Riemukupla rullaa taas, Merirosvo Mustaparta.

    Kirjoita kommentti



    15.10.2014



    PROTEUSAIKA (Esselte Video, 1984). VHS (FIx)
    Alkuperäinen nimi: Demon Seed (1977).
    Ohjaus: Donald Cammell.    Valmistusmaa: Yhdysvallat.
    Genre: scifi/kauhu.    Videokoodi: 51809.


    Takakannen kuvaus: "Ajatus on niin kauhistuttava ja vieras, että jonakin päivänä se voi jopa muuttua todeksi...
         Tiedemies Alex Harris kehittelee tietokoneita ja hänestä niiden mahdollisuudet ovat rajattomat. Mutta mitä tapahtuukaan kun hän ei enää hallitse elektronisia hirviöitään. Pitkälle kehittyneessä elektroniikan ja tietokonerobottien maailmassa voi tapahtua mitä tahansa. Tietokone ottaa hallintaansa Harrisin vaimon tehdäkseen hänelle... mitä? Tietokoneiden ajattelukyky on ylittänyt tutkijoiden ajattelukyvyn. Koneiden ja ihmisten välistä rajaa ei ole.
         Proteusaika on kauhutrilleri, jonka erikoistehosteet ovat Hollywoodin taitavimpien teknikkojen käsialaa."

    Hurja 70-luvun visio tietokoneistumisen mahdollisuuksista, jotka vaihtuvat pian etenkin vaaroihin ja uhkiin. Olen suuri retrotietokoneanimaation ystävä ja psykedeelistä trikkikuvastoa katselee hidastempoisissa tunnelmaa luovissa jaksoissa mielellään. Muutenkin efektit ovat mainioita. Elokuva olisi voinut vielä viedä tieteisideoita ja tapahtumia vieläkin pidemmälle ja laajemmalle; jokunen kosmoksellinen idea tuli mieleen. Kuten valitettavan usein tieteiselokuvissa ja TV-sarjoissa, lopussa tarina vasta oikeastaan alkaa juuri kun on päästy asiaan. Kolmannen asteen yhteys on minulle prototyyppi anti-klimaattisesta lopusta, kun jatkoa ei seuraakaan (vaihtoehtoinen Erikoisversio-loppu hieman parantaa asiaa).

    Tässä päädytään ihan loppuresoluutioon, mutta jatko-osa olisi siis ollut hyvin mielenkiintoista nähdä. Tämä oli myös hyvällä ja hyytävällä suomenkielisellä nimikäännöksellä varustettu positiivinen scifi-yllätys.

    ***½

    MUUTA:
  • Simpsoneissa on tästäkin elokuvasta tehty mainiota parodiaa, jaksossa "Kauhujen talo XII" (2001).
  • Alussa mainos Tuulen viemää -videoon.

    Kirjoita kommentti



    15.10.2014



    GALAXY EXPRESS 999 (Gerit Oy, 1984). VHS (FIx)
    © 1978 Toei Animation
    Alkuperäinen nimi: 銀河鉄道999 (Ginga Tetsudou 999).
    Valmistusmaa: Japani.
    Genre: anime/scifi/draama/seikkailu/jännitys.
    Dubattu suomeksi.


    Takakannen kuvaus: "Valloittava sarjafilmi tulevaisuuden maailmasta, jossa vain harvoilla on mahdollisuus hankkia itselleen mekaaninen keho ja elää yltäkylläisyydessä koko loppuelämä. Ne, jotka eivät tähän pysty joutuvat kamppailemaan ankeissa olosuhteissa. Mutta kaikilla on mahdollisuus ansaita rahat avaruusjunan matkalippuun ja siten pääsyyn toisille, paremmille planeetoille. Jos onnistut hankkimaan lipun Galaxy Express 999 avaruusjunaan, pääset planeetalle, jossa saat uuden mekaanisen kehon aivan ilmaiseksi.
         Sankarimme Tetsuro, seuranaan salaperäinen neito Meter, onnistuu pääsemään Galaxy Express 999:n matkustajaksi seikkailuntäyteiselle matkalle kohti kaukaista planeettaa, jossa on mahdollisuus saada himottu ikuinen mekaaninen keho."


    Leiji Matsumoton legendaarinen japanilainen scifi-piirrossarja. Kaunista, joskin haikeaa, surullista ja paikoin lohduttoman oloista tieteistarinaa tulevaisuuden karussa maailmassa. Päähahmo poika Tetsuro unelmoi robottikehosta, jonka avulla voisi elää ikuisesti. Tetsuro haluaa päästä planeetalle, jossa tuollaisen mekaanisen kehon voisi saada ilmaiseksi. Hän päätyy Galaxy Express 999 -junaan salaperäisen Meter-naisen (Metel) kanssa. Sarjan joka jaksossa päädytään uudelle planeetalle ja ollaan usein elämän ja kuoleman peruskysymysten äärellä.

    Animaatio on hyvin säästeliästä. Sarjassa on huimat 113 jaksoa (1978–1981), joista Suomessa on vuokra- ja myyntivideoilla julkaistu kaiken kaikkiaan 20 – tarinan alku ja loppu. Gerit Oy julkaisi tätä sarjaa Suomessa vuokravideoina 1984-87 viiden kasetin verran, joissa loppu jää uupumaan (ainakin kahta ensimmäistä videota oli saatavilla myös Betamaxina). 1990-luvulla samat kasetit laittoi ulos myyntivideo-uusintajulkaisuina Sesam Video, Backlund Oy/Omaxi ja Viihdemesta. Muissa sarjoissa on viisi kasettia, mutta Omaxin kuudes kasetti pitää sisällään sarjan kauan odotetun kaksiosaisen päätösjakson. DVD:nä sarjaa ei ole Suomessa julkaistu.

    Tällä ensimmäisellä kasetilla on jaksot 1-4: Lähdön balladi, Marsin punaiset tuulet, Titanin nukkuva soturi ja Suuri varas Antares. Vahvan tunnelman ja siinä käsiteltävien raskaiden ja filosofisten aiheiden vuoksi Galaxy Express toimii parhaiten pieninä annoksina.

    ***½

    Kirjoita kommentti



    6/2014



    ASTERIX – GALLIALAISTEN SANKARI (Select Video, 1987). VHS (FIx)
    Ranskankielinen nimi: Astérix et la surprise de César (1985).
    Ohjaus: Gaëtan Brizzi, Paul Brizzi.    Valmistusmaa: Ranska.
    Genre: piirretty/seikkailu.    Videokoodi: 2001/20.
    Tekstitetty suomeksi, puhuttu englanniksi (laulut ranskaksi).


    Takakannen kuvaus: "Jännittävä ja loistavasti piirretty seikkailukertomus, lannistumattomista gallialaisista!
         Obelix parka kohtaa suuren rakkautensa. Hän rakastuu silmittömästi suloiseen Mimosaan ja osoittaa tälle lakkaamatta kiintymystään. Mutta valitettavasti – Mimosa on jo kihloissa komean Tragikomixin kanssa. Roomalaiset vangitsevat vahingossa Mimosan ja Tragikomiksin ja lähettävät heidät muukalaislegioonaan.
         Roomalaisiksi naamioituneina Asterix ja Obelix yrittävät pelastaa ystävänsä. Kun Asterix ja Obelix liittyvät muukalaislegioonaan, siitä seuraa täydellinen sekasorto. Obelix ei ole tottunut ottamaan käskyjä keneltäkään, eikä tilanne parane siitä, että Asterixin pieni taikajuomapullo katoaa.
         Lopulta ystävämme joutuvat gladiaattorikouluun ja näyttämään suurelle Cesarille mitä ovat oppineet..."


    Tämä on suosikkini Asterix-elokuvista. Myös tutuin koska se on tullut Asterix-piirretyistä useimpia kertoja katsottua. Hienoa eurooppalaista animaatiota. Englanninkielinen ääniraita on mukavaa ja nostalgista kuultavaa. Ranskankielinen teemasävelmä on tarttuva, kuten juonikin. Erityisesti aavikkovaellukset ja Idefíxin seikkailujakso ovat jääneet mieleen.

    ****

    Kirjoita kommentti



    3/2014



    SÄRKYNEEN SYDÄMEN SOLA (Warner Home Video, 1983). VHS (FIx)
    Alkuperäinen nimi: Breakheart Pass (1975).
    Ohjaus: Tom Gries.    Valmistusmaa: Yhdysvallat.
    Genre: western/jännitys/draama/rikos.    Kesto: 1t 35min.    Videokoodi: WEV 99286.
    Kielletty alle 12-vuotiailta.


    Charles Bronsonin tähdittämässä jännityselokuvassa matkataan junalla Kalliovuorten yli vuonna 1870. Matkalla alkaa tapahtua outoja kuolemantapauksia, joita Bronsonin esittämä John Deakin alkaa tutkia. Alistair MacLeanin romaanifilmatisoinnit ovat usein koukuttavia. Matkanteon tunne on jännityksen lisäksi elokuvassa parasta antia. Muutenkin junamatkustus-elokuvat ovat mieleeni. Tämäkin kasetti herätti alunperin kiinnostuksen dramaattisen kansitaiteen vuoksi eikä elokuva sille kalvennut. Mainio pätkä.

    ***

    Kirjoita kommentti



    2014 syksy -> Uudempia blogi-postauksia






    Tästä voit jättää kommentin johonkin videoarvioon (tai yleisesti tähän blogiin):

    Nimi: (pakollinen)
    Sähköposti: (pakollinen)  Huom. sähköpostisi ei tule näkyville.

    Älä kirjoita tähän mitään:

    Kotisivu:
    Otsikko / postaus jota kommentoit:
    Kirjoita kommenttisi: