B logi sisältää elokuva-arvioita ja muisteluja kokoelman 1980-luvun ja 90-luvun alun retro-videokaseteista. Mm. scifi, fantasia, western, piirretyt, anime, kaiju/monsterielokuvat, post-apocalypse, kauhu, mysteeri, arthouse ja draama ovat genreinä edustettuina. Arvosteluasteikko on yhdestä viiteen tähteä. Blogissa käsitellään pääasiassa Suomi ex-vuokrakasetteja. Myös muita vanhoja ja harvinaisiakin sekä uusia kiinnostavia elokuvia ja sarjoja välillä käsitellään (mm. TV-nauhoituksia ja DVD:itä), sekä erikoisuutena Nintendon vuokravideopelejä. Toiveitakin saa esittää. Disney-postaukset löytyvät myös täältä.

Spoilereita saattaa välillä esiintyä. Voit lähettää omiakin kommentteja tai muisteluja videoarvioista (tai yleisesti tästä blogista). Voit tehdä sen täältä sivun alaosasta (voit lähettää myös sähköpostia).



<- Aiempia blogi-postauksia
-> Uudempia blogi-postauksia



15.12.2014



TUULEN VIEMÄÄ (Esselte Video, 1983). VHS (FIx, tuplakasetti)
Englanninkielinen nimi: Gone with the Wind (1939).
Ohjaus: Victor Fleming.    Valmistusmaa: Yhdysvallat.
Kesto: 3t 40min. (1. kasetti 1t 50min, 2. kasetti 1t 50min)    Kuvasuhde: 1.33:1 (alkuperäinen olisi 1.37:1).
Genre: draama/romantiikka/historia/sota.    Ikäraja elokuvateattereissa K-12.    Videokoodi: 51808.


Takakannen teksti: "Elokuvahistorian suurin yleisömenestys! Elokuva, joka on kiehtonut yleisöä yli neljänkymmenen vuoden ajan ja jota vieläkin menestyksellisesti esitetään elokuvateattereissa ympäri maailmaa. Se perustuu Margaret Mitchelin menestysromaaniin Yhdysvaltain sisällissodan ajoilta. Jo useat sukupolvet ovat eläytyneet elokuvan tapahtumiin ja roolihenkilöiden kohtaloihin. Supertähdet Clark Gable (Rhett Butler), Vivien Leigh (Scarlett O'Hara), Leslie Howard (Ashley Vilkes) ja Olivia de Havilland (Melanie Hamilton) ovat tehneet rolihahmoistaan kuolemattomia legendoja. Huippuohjaaja Victor Flemingsin mestariteos 'TUULEN VIEMÄÄ' on elokuva, joka tarjoaa jännitystä ja romantiikkaa. Se on ja tulee aina olemaan 'Elokuvien elokuva'."

Päivitys: Jo viisi vuotta tästä Videomuseon ensimmäisen vuoden postauksesta ja "Tuulen viemää" täyttää 2019 joulukuussa 80 vuotta! Postauksen lopussa uusi VHS-kokoelmakuva.

Tänään, 15. joulukuuta 2014, tulee 75 vuotta Tuulen viemää -elokuvan ensi-illasta. Tämä Vivien Leigh'n ja Clark Gablen tähdittämä klassikoiden klassikko valmistui siis vuonna 1939. Suomessa ensiesitys oli vasta vuonna 1950. Suomen televisio-ensiesityksensä se sai YLE TV1:llä vuonna 1989, jolloin näin sen osittain. Erityisesti mieleeni ovat jääneet alku ja loppu, loukkaantuneet sotilaat -kohtaus, sekä hienot tarinan jaksoja rytmittävät silhuettikohtaukset; taivas hehkuu palavan punaisena auringonlaskussa. Kuvaus on maalauksellista. Aivan kirjaimellisestikin, sillä joissakin kohdin on käytetty matte-maalauksia eeppistä vaikutelmaa lisäämään. Filmin Technicolor-värimaailma on muutoinkin yltäkylläisen rikas; joskin kyseessä olevalla 80-luvun alkupuolen vuokravideolla kuva on himmeämpi. YLE:n esittämissä TV-lähetyksissä on nähty elokuvan koko teatteriversio alkusoittoineen ja väliaikamusiikkeineen. Tästä Esselten 80-luvun tuplakasetti-tiiliskivijulkaisusta ne puuttuvat. YLE:n ensiesityksen aikoihin nähtiin myös mielenkiintoinen Näin tehtiin Tuulen viemää -dokumentti.

Katso! lehden videokansi vuodelta 1989, YLE:n televisioensiesityksen tiimoilta. (Klikkaa kuvaa suuremmaksi.) Historiallinen tarina sijoittuu Yhdysvaltain sisällissodan aikoihin 1860–1870-luvuille ja kertoo georgialaisen plantaasinomistajan tyttärestä Scarlettista. Vivien Leigh itsepäisenä, itsekkäänä ja häikälemättömänäkin Scarlettina ja Clark Gable veijarimaisena Rhettinä ovat kuin luotuja pääosarooleihinsa. Heidän läsnäolonsa ja kemiansa on käsinkosketeltavissa. Muissa päärooleissa nähdään Melanie Hamilton (jota näyttelevä Olivia de Havilland on nykyään 98-vuotias!) ja Ashley Wilkes (Leslie Howard) Scarlettin salaisena rakastettuna. Scarlett hamuaa Ashleyta, joka on naimisissa Melanien kanssa. Melanie ajattelee Scarlettista aina kaikkea hyvää ja puolustaa häntä kaikesta tästä tietämättä. Muista roolisuorituksista topakka musta sisäkkö Mammy (Hattie McDaniel) on mainio hahmo.

Elokuva sisältää monia kuolemattomia lausahduksia, kuten "fiddle-dee-dee", "After all, tomorrow is another day!" ja varmaan yksi elokuvahistorian kuuluisimmista repliikeistä "Frankly my dear, I don't give a damn". Avauskuvissa ja elokuvan mittaan esiintyvä mahtipontinen joskin samalla nostalgisen haikea tunnusmusiikki Taran teema aiheuttaa kylmät väreet. Elokuvan musiikin sävelsi Max Steiner.

Puvustuksessa ja puitteissa lavasteineen ei ole säästelty, joten ajankuvasta tulee autenttinen tunne. Filmiä katsoessa on kuin palaisi ajassa puolitoista vuosisataa taaksepäin. Erityinen läsnäolon tunne tuli elokuvan keskivaiheilla Scarlettin palatessa toiveikkain mielin sodan runtelemalle plantaasille. Kaikki on viety jopa ruusuja myöten ja mitään syötävääkään ei ole, retiisejä lukuunottamatta. Kontrasti elokuvan alun huolettomiin kartanojuhliin ja värikylläisyyteen on huima. Kuvakin on nyt sinertävän harmaan synkkä (joskin edelleen täyteläinen) ja paikat ovat raunioina.

Toisin kuin voisi luulla, filmiä ei kuvattu laajakuvana vaan aikansa elokuvien mukaisesti 1.37:1 kuvasuhteessa (joka lähentelee lähes vanhojen 1.33:1 telkkarien kuvasuhdetta). Vuonna 1967 Metro-Goldwyn-Mayer julkaisi 70 millimetrin "laajakangasversion". Se tehtiin 2.21:1 kuvasuhteelle, jolloin tämän torsoversion ylä- ja alalaidolta jäi puuttumaan noin 40 prosenttia alkuperäisestä kuvasta. (Videoaikoina taas yleisempäähän oli laajakangaselokuvien sovittaminen 1.33:1 kuvasuhteen omaaviin telkkareihin, jolloin vasemmasta ja oikeasta laidasta jäi puuttumaan paljon kuvaa.) Tämä video on siis lähes alkuperäisellä kuvalla.

Jälleen Simpsonit on ansiokkaasti parodioinut tätäkin klassikkoa useasti. Esimerkiksi jaksossa 1F05 Kohta ei huvita enää mikään Homerin epäturvallisen trampoliinin takia loukkaantuneita lapsia näkyy maassa makaamassa silmänkantamattomiin, kuten Tuulen viemään kuuluisassa kohtauksessa nähdään valtavat määrät kuolleita ja loukkaantuneita sotilaita. Jaksossa AABF16 Vanhus ja poika taas Springfieldin vanhainkodissa näytetään Tuulen viemään "eläkeläisversiota". Se pitää sisällään mm. vanhuksille paremmin sopivan uudelleen leikatun lopun.

Tuulen viemää on kulta-ajan Hollywoodin ikivihreä visuaalisesti huikea ja pramea klassikko ikimuistoisine roolihahmoineen, ja elokuvakeräilijän hyllyn komistaja. Näillä sanoilla olisi tämän arvion voinut kuitata, sillä siitä jää sanomatta ja voisi kuitenkin sanoa niin paljon enemmän, että lyhyt arvio vain raapaisee pintaa kuitenkin. Tuulen viemää ei kuulune sellaisiin elokuviin, joita katsoisin tai joiden äärelle palaisin kovin usein. Näinhän sen nyt ensimmäistä kertaa vihdoin kokonaan. Näin toisin kuin äidilläni, jonka ehdoton suosikkielokuva on kyseessä ja katselukerrat varmaan lähenevät sataa. Joka tapauksessa elokuva havahdutti taas siihen, miten monenlaisia eri lajin elokuvia on, joissa on jotain perustavaa laatua sielua koskettavaa ja eri tavoin universaalisesti puhuttelevaa. Scifin ollessa lempi-genrejäni, voisin huvikseni sanoa, että tätä voisi jollain tapaa verrata tieteiselokuvan merkkiteokseen 2001: Avaruusseikkailuun, mutta aivan eri alueelta eli romantiikan ja draaman saralta.

****½

PS. Valitettavasti minulta puuttuu kakkoskasetti tästä tuplakasetti-julkaisusta, joten olen kiinnostunut ostamaan kyseisen kasetin (tai koko tuplakasetinkin uudestaan). Arvosteluun katsoin elokuvan loppuun Blu-raylta.

PPS 4.2.2016. Sain nyt kakkoskasetin, kiitokset myyjälle.

EDIT: Tekstiä päivitetty 20.12.2014.

EDIT 14.12.2019: Tuulen viemään 80-vuotisjuhlan (15.12.2019) kunniaksi Suomi VHS-kokoelmakuva: Esselten tiiliskivet eli tuplakasetit eri kansilla, MGM Classics kultakantinen myyntivideo ja Katso!-lehden videokansi. Tuulen viemäästä on myös Esselten yksikasettinen versio samalla keltakantisella tuplakasettikannella.


EDIT 14.1.2020: Videon iso kansiskannaus viimein lisätty, klikkaa postauksen alussa pientä kansikuvaa. Myös Katso!-lehden videokannesta vuodelta 1989 löytyy artikkelissa isompi skannaus klikatessa, sekä ohessa MGM Classics -myyntivideon skannaus.

Kirjoita kommentti



8.12.2014



SPLASH (Touchstone Home Video - Walt Disney Home Video / Kirjalito). VHS (FIx)
Englanninkielinen nimi: Splash (1984).
Ohjaus: Ron Howard. Valmistusmaa: Yhdysvallat.
Genre: komedia/fantasia/romantiikka.    Kesto: 1t 49min. Videokoodi: 213/20.


Takakannen teksti: "Koko elämänsä ajan Allen on etsinyt unelmiensa tyttöä. Kun sellainen vihdoinkin löytyy, syntyy pieni pulma: Madison, hänen sydämensä valittu on merenneito. Kohtalo voi olla kova, mutta Allen tahtoo saada tyttönsä ja omia hänet kokonaan itselleen. Se ei olekaan helppoa, sillä tiedemiehet kaikkialta maailmasta haluavat tutkia kaunista sensaatiota. Hellyttävää ja riemukasta viihdettä."

Ennen kuin Disney-animaatio Pieni merenneito ilmestyi vuonna 1989, Tom Hanks ja Daryl Hannah tähdittivät nuoruuden päivinään tätä hyvän mielen elävästi näyteltyä 80-luvun romanttista merenneitohömppäkomediaa, joka menestyi huikeasti lippuluukuilla. Muista rooleista Hanksin isoveljeä näyttelevä (aivan liian nuorena nukkunut) John Candy on loistava, kuten aina.

Splash oli Disney-yhtiön ensimmäinen Touchstone Pictures -merkin alla julkaisema elokuva. Touchstonen elokuvat, jotka eivät muutoin olisi sopineet Disney-logon alle, suunnattiin aikuisemmalle yleisölle.

Mitään ihmeellistä ja mullistavaa Splash:ilta lienee turha lähtökohtaisesti odottaakaan, saati tässä laajempaa syväanalyysia, mutta sopivaan hetkeen kuten viikonlopun alkamisen aivojennollaushetkeen ja mielentilaan se on kelpo viihdettä ja nostalgiaa. Suomen kaamoksen ja räntäsäiden aikaan näille aurinkoisille maisemille merineen ja rantoineen (ja merenneitoineen) kelpaa unelmoida.

**½

MUUTA:
  • Lopussa mainokset videoille Pako yössä, Hauska tavata Aku Ankka.
  • Muista tunnelmaltaan hieman samankaltaisista joskin draamallisemmista 80-luvun romanttisista meren rannoille sijoittuvista elokuvista muistuu mieleen Brooke Shieldsin tähdittämä Sininen laguuni (1980).

  • Kirjoita kommentti



    4.12.2014



    SILLY SYMPHONIES 1 (Walt Disney Home Video - Cartoon Classics, 1986). VHS (FIx)
    Englanninkielinen nimi: Silly Symphonies Vol. 1 | More Silly Symphonies (1986).
    Genre: piirretty.    Kesto: 1t 20min.    Videokoodi: 424/20.    Valmistusmaa: Yhdysvallat.
    Puhuttu englanniksi, tekstitetty suomeksi.


    Kasetin sisältämät lyhärit: Babes in the Woods (1932 SS), Goddess of Spring (1934 SS), Lullaby Land (1933 SS), Musicland (1935 SS), Toby Tortoise Returns (1936 SS/KPP), Three Little Wolves (1936 SS/KPP), Merbabies (1938 SS), Broken Toys (1935 SS), The Golden Touch (1935 SS), Mother Goose Goes Hollywood (1938 SS/AA).

    Merkinnät: AA = Aku Ankka | KPP = Kolme pientä porsasta | SS = Silly Symphonies

    Suomessa Hassunkuriset sinfoniat tai Hullunkuriset sinfoniat -nimellä tunnettua piirrossarjaa tehtiin 75 osaa vuosien 1929–1939 aikana. Nimensä mukaisesti musiikin ja animaation yhteinen sävel oli sarjaa yhdistävä teema. Aku Ankkakin teki sarjassa ensiesiintymisensä vuonna 1934.

    Tälle legendaariselle vuokravideolle on poimittu 10 värillistä Silly Symphonies -piirrettyä. Kansi on yksi aikansa hienoimmista. Hauska yksityiskohta osassa varhaisten Disney-pätkisten alkuvinjeteissä on se, että "Mikki Hiiri esittää Walt Disneyn" kyseisen piirretyn.

    Kasetin lapsenomaisia pätkiä ovat "Lapsia metsässä", "Höyhensaarilla" ja "Merivauvat". Näistä ensimmäisellä on tosin aika groteski ja "grimmimäinen" lopetus. "Höyhensaarilla"-jaksossa on Dumboa enteilevää psykedeelistä otetta. Hassunkuriset sinfoniat olivat myös samalla harjoitusta ja oppimista maailmanhistorian ensimmäistä kokopitkää animaatiota Lumikkia varten; erityisesti "Kevään jumalatar"-jaksossa harjoiteltiin realistista ihmisten animointia. Vaikka tässä esimerkiksi käsivarret ovat vielä varsin kumimaisesti liikkuvia.

    Muistettavin pätkis on näyttävää kanttakin edustava "Musiikkimaa", joka kertoo nerokkaan luovasti sodasta Sinfoniamaan ja Jazz-maan välillä. Vaikuttavin kohta siinä on Sinfoniamaan uruista jykevästi vastaiskuna lähtevä Richard Wagnerin Valkyrioiden ratsastus. Simpsonien 25. kauden kuudes tuore jakso "Politiikkaa pulpetissa" (esitetty Sub:illa 13.11.2014) sisältää "Musiikkimaata" loistavasti parodioivan alun sohvanumeron Musicville. Se esitellään "A Silly Simpsony"-jaksona.

    Seuraavassa "Kalle Kilpikonna tulee takaisin"-pätkässä nyrkkeilyottelun yleisöstä on hauska bongata tuttuja hahmoja, kuten Aku Ankka, Hessu Hopo, Sepe Susi, Kolme pientä porsasta, Elmeri Elefantti. "Kolme pientä sutta" on jatko-osa yhdelle tunnetuimmista pätkiksistä eli "Kolme pientä porsasta"-tarinalle. "Rikkinäissä leluissa" vanhoja leluja pistetään kuntoon.

    Martta Wendelin: "Vedenemännän lahja" (akvarelli 1920). Toiseksi viimeisenä nähdään kuningas Midaan edesottamuksia "Kultaisessa kosketuksessa". Sääliksi käy kuningasta kun syödäkään hän ei voi kultaisen kosketuksen muuttaessa kaiken kullaksi. Kasetin päättää "Hanhiemo Hollywoodissa", jossa nähdään mm. Ohukainen ja Paksukainen animoituina. Akukin vilahtaa.

    Jo varhainen Disney-animaatio on taidokasta. Silly Symphonies onkin kuin katsoisi vanhaa satukirjaa elävöitettynä. Näin suomalaisesta vinkkelistä tulee mieleen, että aikalaistensa Rudolf Koivun ja Martta Wendelinin satukuvitukset olisivat sopineet myös mainiosti animoitaviksi.

    Näitä pätkiksiä sarjakuvamuotoon sovitettuina julkaistiin amerikkalaisissa päivälehdissä vuosina 1932–1940. Suomessa niitä löytyy sarjakuvakirjasta Hassunkuriset sinfoniat (1996). Jättikirja oli Juice Leskisen suomentama/runoilema.

    Videon ykkösosaan viittavasta nimestä huolimatta Suomessa ei muita osia tästä sarjasta julkaistu. Joillakin muillakin kaseteilla löytyy toki Silly Symphonies -piirrettyjä kuten esim. Disney Festivaali 3:ssa. Joissakin maissa muualla Euroopassa julkaistiin videolla Silly Symphonies Vol. 2. Televisiopuolella 1990-luvulla MTV3 esitti Disneyn pätkiksiä sarjassa Disneyn klassikot ja 2000-luvulla Disneyn klassikkopiirretyt -nimellä, ja näissä nähtiin muutamia Hassunkurisista sinfonioistakin.

    Monia Silly Symphonies -jaksoja – etenkään mustavalkoisia – ei ollut missään nähtävillä ennen kuin ne kaikki julkaistiin Walt Disney Treasures DVD-sarjassa kahdessa boksissa vuosina 2001 ja 2006. Harvinaisista mustavalkoisista sinfoniapätkistä omia suosikkejani ovat mm. sarjan ensimmäinen klassikko Luurankotanssi (1929) sekä Egyptiläiset melodiat (1931), joka alkaa hämähäkin liikkuessa Sfinksissä kolmiulotteisesti soljuvia käytäviä pitkin.

    ***

    Kirjoita kommentti



    28.11.2014



    OPERAATIO OUTLAND (Warner Home Video, 1983). VHS (FIx)
    Englanninkielinen nimi: Operation Outland (1981).
    Ohjaus: Peter Hyams.    Valmistusmaa: Iso-Britannia.
    Genre: scifi/rikos/toiminta/jännitys.    Kesto: 1t 49min.    Videokoodi: WEV 70002.


    Takakannen teksti: "'Kaikilla on hintansa, paitsi sheriffi William T. O'Nielillä. Häntä ei voi ostaa, hänet on tapettava.' Maassa sijaitseva yritys Con-Amalgamate on vuokrannut Jupiterin kolmannen kuun, Ion, louhiakseen titaanimalmia. Kaivosmiehiä houkutellaan Ioon korkeilla palkoilla. He tekevät vuoden sopimuksen, saavat asuttavakseen ankean kopperon ja työskentelevät kovan paineen alaisina. Sheriffi O'Niel saapuu paikalle valvomaan lakia ja järjestystä parintuhannen asukkaan keskuudessa. Hän huomaa että huolestuttavan moni kaivosmies on joutunut hämäräperäiseen onnettomuuteen. Tutkimustensa edetessä sheriffi havaitsee, että sekä hänen esimiehensä Montone että työnjohtaja Sheppard ovat huomattavan haluttomia yhteistyöhön."

    Tämän scifi-elokuvan olemassaoloon törmäsin vasta kesällä 2014. Kannen perusteella sitä voisikin luulla perus-toimintajännäriksi. Tarina kuitenkin sijoittuu mielenkiintoisesti ja harvinaislaatuisesti Jupiterin kuuhun Ioon, jossa Sean Conneryn esittämä sheriffi alkaa tutkia outoja kuolemia titaanimalmin louhintatyömaalla. Sinällään pääpaino onkin jännityksessä ja toiminnassa, joten scifi-elementit ovat pitkälti kulissia, mutta ne tuovat toki oman pikantin lisänsä ja kiehtovat ulottuvuutensa aiheeseen ja dramatiikkaan.

    Ohjaaja on Peter Hyams, jonka muita tunnetuita scifi-elokuvia ovat 2010 – Vuosi jolloin saamme yhteyden (1984) ja aihetta hipuava Capricorn yksi (1978). Outland:in katsoi mielellään ja se sisälsi tyylikkäitä efektejä.

    ***

    Kirjoita kommentti



    25.11.2014

    Space Firebird - Avaruuden tulilintu

    SPACE FIREBIRD - AVARUUDEN TULILINTU (Svenska Walthers Video, 1982). VHS (FIx)
    © 1980 TOHO
    Japaninkielinen nimi: 火の鳥2772 愛のコスモゾーン (Hi no Tori 2772: Ai no Kosumozōn).
    Genre: anime/scifi.    Kesto: 1t 36min (elokuva loppuu kesken).    Videokoodi: 42.
    Kuvasuhde: 1.66:1 (säilyttää alkuperäisen).    Valmistusmaa: Japani.
    Puhuttu englanniksi, suomenkielinen tekstitys.


    Takakannen teksti: "Eliittiryhmä, jota kutsutaan 'Vanhimmiksi' hallitsee ja vartioi kaikkia maan asukkaita. Hento, nuori ministeri Rock Schlock, jonka älykkyysosamäärä korvaa lihasten puutteen, on varma, että katastrofi on tulossa. Hän tietää, että hengissä voi säilyä ainoastaan juomalla avaruushirviö Tulilinnun verta. Se antaa ikuisen elämän. Hän antaa salaisen määräyksen Godohille, jonka tehtäväksi tulee vangita tämä salaperäinen lintu." [Takakannen kirjoitusvirheet korjattu]

    Japanilaisen "mangan ja animen luojan" Osamu Tezukan (1928–1989) Tulilintu-mangoihin perustuvan elokuvan huippuharvinainen kasetti on Suomi anime -videojulkaisuiden ja videokokoelmankin kruunun jalokiviä. Kansitaiteena komeilee elokuvan Japani-julisteesta rajattu kuva. Käsittämättömän tuottelias Tezuka on vasta 2000-luvun myötä tullut länsimaissa ja Suomessakin laajemmin tunnetuksi.

    Vaikka tämä Svenska Walthers Videon kasetti on jo 1980-luvun alkupuolen Suomi-julkaisu, oletettavan pienen painosmäärän ja rajallisen levityksen takia valitettavan harva sitä on aikoinaan päässyt näkemään tai siitä on edes tiennyt. Videon on suomentanut Marja Moberg. Etsin tätä kasettia monta vuotta kissojen ja koirien kanssa. Vaiheet kasetin saamiseksi haltuuni saavuttivat lähes kyseisen tulilintu-saagan mytologisia mittasuhteita ja piirteitä, jonka seikkailullisista vaiheista voisin kirjoittaa pienoisnovellin. Ehkä joskus jaan koko tarinan, mutta erään käänteen kertoakseni, juuri kun olin luullut saavuttaneeni kasetin, alkoikin matka alusta. Kävi kuitenkin loppu hyvin, kaikki hyvin.


    HI NO TORI -MANGA

    Hinotori eli Phoenix eli Tulilintu (火の鳥, 1954–89) on Tezuka-herran mittavista töistä suosikkini. 12-osainen manga-sarja on filosofista, runollista, syvällistä ja eeppistä materiaalia, jossa suurena kontrastina ovat hupaisat lapsenomaisetkin piirroshahmot pyöreän piirrosjäljen kera. Nostaisin tämän maailman kirjallisuuden huipulle, kuten olen huomannut muidenkin aiheeseen syventyneiden todenneen. Teemat käsittelevät elämää ja kuolemaa, jälleensyntymistä, kuolemattomuutta, menneisyyttä ja tulevaisuutta. Tarinat hyppivät ajassa. Jotkin Tulilinnun kertomuksista ovat paikoin sen verran jämerää ja rankkaa kamaa, että ne vaativat lukemiseen sopivat mielentilat ja sfäärit.

    Tulintu-saagan osat ovat:

  • Aamunkoitto (1967)
  • Tulevaisuus (1967–68)
  • Yamato (1968–69)
  • Maailmankaikkeus/Avaruus (1969)
  • Karma (1969–70)
  • Ylösnousemus (1970–71)
  • Höyhenten viitta (1971)
  • Nostalgia (1971, 1976–78)
  • Sekasortoisia aikoja (1978–80)
  • Elämä (1980)
  • Oudot olennot (1981)
  • Aurinko (1986–88) [julkaistu kahdessa kirjassa]
  • Varhaiset työt (tarinoiden prototyyppi-versioita 1950-luvulta)

  • Tezukan "Hino Tori" eli "Tulilintu"-mangasarja japanilaisena alkuperäisjulkaisuna.

    Itseäni kiinnostavat ja kiehtovat eniten sarjan scifi-tarinat ja -konseptit. Suosikkejani ovat osat kaksi ja kuusi. Sarjan toisessa osassa Tulevaisuus eletään ihmiskunnan lopun päiviä. On vuosi 3404 ja maailman on huippu-modernisoitunut. Eristyksissä sijaitsevassa tukikohdassa elävä tohtori Saruta yrittää säilyttää Maapallon elämää Robita-robottinsa avulla. Kronologisesti tämä on saagan viimeinen kertomus.

    Kuudennessa osassa Ylösnousemus eletään vuosia 2482-3344. Poika kuolee auto-onnettomuudessa. Hänet herätetään tieteellisen kirurgian avulla takaisin henkiin. Mutta nyt hänen enimmäkseen keinotekoiset aivonsa näkevät kaikki elävät organismit vääristyneessä muodossa ja robotit kauniina. Poika selvittää myös onnettomuutensa salaisen syyn. Tässäkin osassa nähdään Robita-robotti. Tämä tarina on sekä kiehtova, että kammottava.

    Tezuka piti Tulilintu-saagaa elämätyönään. Manga valitettavasti jäi kesken Tezukan kuollessa vuonna 1989. Sitä ei ole suomennettu. Sarja on julkaistu mm. japaniksi, englanniksi ja ranskaksi. Huomioitakoon, että länsimaisissa julkaisuissa sarjakuvasivut on käännetty peilikuviksi, jotta ruutujen lukujärjestys on saatu vasemmalta oikealle.

    Nähtyäni Internetissä oheisen värikkään mainoksen vuonna 2010, se vetosi minuun toden teolla ja minulle tuli vastustamaton himo saada kyseinen manga-sarja harvinaisehkossa punaisessa kotelossaan kirjahyllyäni somistamaan. Halusin siis juuri tuon hankalasti löydettävän Kadokawan julkaisun, koska sen tyylikäs minimalistinen graafinen ilme vetosi versioista eniten. Etsin boksia netistä guuglen kääntäjän avulla ja otin yhteyttä myyjiin japanilaisten huutokauppa-sivujen kautta. Viimein monien umpikujien ja mutkien jälkeen löytyi lopulta oikea myyjä, joka jäljitti boksin Japanista varta vasten minulle.

    Mainoksessa on voimaa, ja Tulilinnussa jotain kerrassaan kiehtovaa, kun olen näitä kohtauksia ja haastavia keräilyseikkailuja sen äärellä tupannut saamaan. Onnekkaasti mukana oli vielä mangojen punaiset pölytaskut jotka usein näistä puuttuvat! Boksi ja mangat ovat muuten varsin pienikokoiset. Mutta eivät sentään tulitikkurasian kokoisia, kun siinäkin muodossa koko Tezukan tuotanto julkaistiin.

    Kuten varmaan aika monella suomalaisella japanilaisesta sarjakuvasta ja animaatiosta kiinnostuneella, laajempi tutustumiseni mangaan, animeen ja Tezukaan tapahtui Paul Gravettin suositun Manga: 60 vuotta japanilaista sarjakuvaa (2005) -historiikin myötä. Tapasin Gravettin vuonna 2010 sarjakuvafestareilla ja sain kirjaan omistuskirjoituksen.


    HI NO TORI -PELIT

    Japanissa julkaistiin Tezukan mangoihin ja animeihin liittyviä videopelejä 1980-luvulla ja 90-luvun alkupuolella tietääkseni kahdeksan kappaletta, joita ei nähty Euroopassa tai Amerikassa. Tulilintuun liittyen Konami julkaisi MSX2:lle Hi no Tori Hououhen (1987) shoot'em up -ammuskelun. Kentät ovat sokkelomaisia ja ruutu liikkuu pystysuunnassa. Pelissä on kuusi tasoa ja siinä matkataan tasojen välillä edes-takaisin avainten avulla.

    Konami julkaisi samana vuonna myös Famicomille, eli 8-bittiselle Nintendolle, Hi no Tori Hououhen: Gaou no Bouken (1987) -tasohyppelyn. Peli oli tyyliltään sivusta kuvattu ja yksinpeli. Siinä kerätään 16 eri kentästä 16 mosaiikkiveistoksen palasta, joista muodostuu ehyeksi palautettuna kuva Tulilinnusta. Kenttien lopussa on perinteinen pomotaistelu. Sen sijaan joidenkin kenttien lopussa tulee väistellä ansoja kuten tippuvia kiviä.


    Alkuperäisestä mangasta on useampi muukin anime-sovitus, joista lisää artikkelin lopussa. Niistä tunnetuin elokuva eli vuonna 1980 ilmestynyt Space FirebirdPhoenix 2772 alkaa kärsivällisesti (ja kärsivällisyyttä vaatien) päähahmon varttumisvaiheita kuvaten klassisen musiikin säestyksellä. Muuntuva robotti-sisäkkö Olga kasvattaa keinohedelmöitetysti synnytetyn Godon, josta on tuleva kadetti. Erinäisten tapahtumien jälkeen pian jo päästään avaruuteen ja avaruusseikkailullisiin sfääreihin. Juoni on melko monitahoinen ja eeppinen. Avaruuden tulilintu pitää sisällään loistavaa animaatiota. Tulilintu eri muodoissaan on kaunista katseltavaa. Kolmiulotteisesti kaupungissa ja muualla liikkuvat kohtaukset ovat miellyttäviä ja muistuttavat Tezukan kokeellisista animaatioista, kuten Jumping (1984). Mielikuvituksellisen hauskoja hahmoja riittää, kuten noppa-eläin ja monenlaisia ulkoavaruuden otuksia. Mainittakoon myös päähahmonaisen takapuolta tiuhaan pölyttävä ja kiillottava jänis.

    Tezukan mangojen ja animeiden tyyliin cameo-rooleissa nähdään tuttuja hahmoja kuten Higeoyaji, Black Jack ja Saruta. Tezukahan käytti "tähtisysteemiä", jossa hän ohjaajan tapaan jakoi samoille "näyttelijöille" eri rooleja. Hän myös teki huvikseen listan piirrostähdillensä maksetuista palkoista.

    Avaruuden tulilintu ei ole yhtä syvällinen kuin alkuperäinen manga-esikuvansa, mutta erittäin mielikuvituksekasta, kiinnostavaa, kaunista ja harvinaista koettavaa se on.

    Vuoden 1982 vuokravideokasetti loppuu kesken noin pari kymmentä minuuttia etuajassa. Tämä vaivaa kaikkia Suomi-kasetteja (siitä ei ole tietoa vaivaako sama ongelma esim. Ruotsi-kasetteja – jos satut tietämään niin kommenttia voi laittaa tulemaan). Kokopitkän version alkuintro, jossa tulilintu lentää sateenkaaren väreissä, on myös leikattu pois. Teknisistä puutteista huolimatta Avaruuden tulilintu on kultaisen retroajan parhainta videoanimea sisällön, kansitaiteen ja keräilyn puolesta.

    ****


    MUUT TULILINTU-ELOKUVAT JA -ANIMET

  • 1978 – The Phoenix: Chapter of Dawn (näytelty elokuva, jossa myös vähän animaatiota)
    [linkki viralliselle Tezuka-sivulle]
  • Kiitos kuvasta aniSearch.com

  • 1986 – The Phoenix: Chapter of Ho-Ou ("Karma") (OVA) [linkki]

  • 1987 – The Phoenix: -Space- (OVA) [linkki]

  • 1987 – The Phoenix: Chapter of Yamato (OVA) [linkki]

  • Lisäksi 2000-luvulla on tehty 13-osainen anime TV-sarja (2004) sekä OVA:t* Phoenix: Feathers Chapter (2004) ja Phoenix: Bonds Chapter (2012).

    *OVA = Original Video Animation eli julkaistu suoraan videolla.


    MUUTA:
  • Kansipaperissa lukee "Avaruuden tulitintu" ja kannet sisältävät muitakin legendaarisia kirjoitusvirheitä.
  • Tezukan virallisella sivustolla elokuvasta lisätietoja.
  • Esim. australialainen DVD-julkaisu on katsomisen kannalta huomattavasti helpompi hankittava, nimellä Space Firebird 2772 (aluekoodi 4, PAL, 122 minuuttia). Ja toisin kuin videokasetilta, DVD:ltä näkee myös elokuvan lopun.
  • Tezukan animeista löytyy Suomi-videolla myös "Kimba - valkoinen leijona" Mistar Ky:n ja Tamline Ky:n julkaisemilla omituisilla kansilla, joilla ei ole mitään tekemistä sisällön kanssa. Lisäksi Tezuka oli yksi Starzinger-sarjan käsikirjoittajista. Kyseistä sarjaa on myös julkaistu Suomessa videolla.
  • Erittäin suositeltava lähdekirja Tezukan anime- ja mangatuotannosta kiinnostuneille on The Art of Osamu Tezuka: The God of Manga (Helen McCarthy, 2009). On erityisen mielenkiintoista historiikkia nähdä mukana tulevalta DVD:ltä dokumentti Tezukan työskentelytavoista.
  • Vinkkinä Tezukan muista scifi-animeista, olen pitänyt erityisesti Los Angelesista Japaniin matkaavan merenalaisen junan tarinasta Undersea Supertrain: Marine Express (1979), jonka voi katsoa virallisena Youtube-videona englanniksi tekstitettynä.

  • PS. Yllättävästi Kemin "XV Arktisilla sarjakuvapäivillä" järjestettiin vuonna 1996 Osamu Tezukan tuotantoa esittelevä Tezuka Productionin tuottama näyttely, kuten viereisestä artikkelista voi lukea.
    Lähde: "Sortteeri 2/1996 – Kemin kaupungin tiedotuslehti".




    PPS. Videomuseon pieni mutta pippurinen Osamu Tezuka -kokoelma. Olisi mielenkiintoista kuulla mietteitänne Hinotorista ja muistakin Tezukan saagoista ja lempi-animeistanne?

    EDIT 7.2.2018: Kokonainen kansiskannaus (klikkaa videokantta) ja kokoelmakuva lisätty.
    EDIT 13.2.2018: Manga- ja pelikappaleet sekä muut Tulilintu-animet lisätty.


    Kirjoita kommentti



    18.11.2014



    TARU SORMUSTEN HERRASTA
    - (Showtime, 1988).    Videokoodi: 302293.    VHS
    - (Thorn Emi Video / R-Video, 1983).    Videokoodi: 90 0131.    Beta (FIx)
    Englanninkielinen nimi: The Lord of the Rings (1978).
    Ohjaaja: Ralph Bakshi.    Valmistusmaa: Yhdysvallat.
    Genre: piirretty.    Kesto: 2t 14min.    Kuvasuhde: 4:3 (alkuperäinen olisi 1.85:1).
    Puhuttu englanniksi, tekstitetty suomeksi.


    Takakannen kuvaus (Showtime): "Taru sormusten herrasta on J.R.R. Tolkienin maailmankuulu, taianomainen satu hobiteista, haltijoista, kääpiöistä ja Mustasta Lordista. Hobittien sankarilla Frodo Reppulilla on hallussaan sormus, joka antaa haltijalleen vallan hallita kaikkia eläviä olentoja. Mutta koska sormus lopulta tuhoaa kantajansa, lähtee Frodo ihmisten, haltijoiden ja kääpiöiden saattamana matkalle Mustan Lordin maahan heittääkseen sormuksen takaisin Tuomiovuorella sijaitsevaan sulatusuuniin... Lähde Frodon ja hänen ystäviensä kanssa jännittävälle matkalle!"

    Joulukuussa tulee ensi-iltaan uusin J.R.R. Tolkien -filmatisointi Hobitti – Viiden armeijan taistelu. Sitä odotellessa voi muistella mistä kaikki valkokankaalla lähti eli piirretyistä Tolkien-elokuvista 1970-luvulla.

    Lainasin tämän piirretyn Showtimen vuokrakasettina vasta niinkin myöhään kuin vuonna 2001 kirjastosta. Se oli varsinainen ensikosketukseni Tolkienin maailmaan vaikka olin Taru sormusten herrasta -kirjasta toki kuullutkin ja tästä animaatiosta jonkin pätkän TV:stä aikoinaan nähnyt. Kiinnostus Keskimaahan lähti huimaan nousuun 2000-luvun alkupuolella luonnollisestikin Peter Jacksonin upeiden filmatisointien myötä maailmanlaajuisesti.

    Ralph Bakshin 70-luvun lopun kunnianhimoinen piirretty hyödyntää rotoskooppianimaatiota, jossa kuvattua live-filmimateriaalia käytetään hyödyksi mm. päälle piirtämällä ja referenssimateriaalina. Tämän tekniikan keksi Max Fleischer jo vuonna 1915, ja tekotapaa käytettiin Walt Disneyn Lumikissakin (1937).

    Sormusten herran animaatio ja taustamaalaukset ovat pääosin hienoa katseltavaa. Tosin joissakin kohdin on lähinnä tehty niin, että live-videomateriaalia on sävytetty, väritetty ja käsitelty jolloin videomateriaali "paistaa läpi". Tätä efektiä on käytetty erityisesti örkkeihin, tehden niistä erikoisen eläväisen joskin samalla oudon näkösiä.

    Jenkki juliste B (1978).

    Örkkeihin efektin tietyllä tapaa voisi ajatella sopivan ja olisikin ollut parasta jättää tehoste vain kyseisiin kohtauksiin. Mutta muiden hahmojen, etenkin päähahmojen, toivoisi pysyvän samalla tavalla piirrettyinä. Mutta joissakin kohdissa päähahmojen ihmisnäyttelijät vilahtavat lähes sellaisinaan ja esimerkiksi Briissä tavernan väki on lähes suoraa filmimateriaalia väritettynä. Joko taiteellinen ratkaisu, tai elokuvanteossa on haluttu paikoin säästää tai sitä muuten nopeuttaa. Myös paikoin teatraalinen ylinäyttely on hiukan kömpelöä ja hupaisaa. Hienovaraisuutta jää kaipamaan.

    Elokuvan alku on lupaava ja vielä pitkälle toiseen tuntiinkin toimiva, kuten Morian kaivoksissa on hienoja kohtia. Mutta loppua kohden taistelut saavat kerronnasta yliotteen, eikä tapahtumista ota aina täysin selkoa. Taso siis heittelee välillä varsin suurestikin. Monenlaista muutakin avautumista riittäisi ja sellaisia (myös hauskoja) onkin netti pullollaan.
    Jos niin päättää ja haluaa, nämä asiat eivät kuitenkaan estä nauttimasta piirretyn hyvistä puolista kuten itse tarinasta, seikkailusta, tunnelmasta ja kauniista taiteesta ja animaatiosta. Esimerkiksi Gandalf, Frodo, Sam, Puuparta ja Klonkku ovat animaatiohahmoista mieleeni. Teemamusiikki jää hyräiltäväksi mieleen. Elokuvan suurin puute on kuitenkin se, että se loppuu kesken. Elokuva kattaa noin puolet kirjoista eli se loppuu Kaksi tornia -osan puoleen väliin.


    Vasemmalla Balrog sellaisena kuin se elokuvassa ensin nähdään. Gandalfin myöhemmin muistellessa kohtaamistaan demonin kanssa – liikkumattoman maalauksen muodossa – on jokseenkin kalatarinoiden tapaan Balrog huomattavasti paisunut jättikokoisemmaksi ja muutenkin vakavasti otettavamman näköiseksi näissä värittyneissä muistikuvissa. Lisäksi Balrogiin liittyen, Bakshin poika löysi ja julkaisi maaliskuussa 2014 kokonaan elokuvasta poistetun kohtausversion.

    Rankin/Bass-parivaljakon vuonna 1980 tekemä Kuninkaan paluu -animaatio sentään saattaa tarinan loppuun, mutta hahmot eivät ole samoja. Tyyli on muutenkin täysin erilainen sekä paljon lapsenomaisempi – kaikkine musiikkinumeroineen! (Kuten örkkien laulama sinällään hupaisa "Where There's a Whip There's a Way" ja toinen laulu, jonka nimi jätettäköön sanomatta, koska se spoilaa elokuvan loppua). Rankin/Bass teki animaatioversion tätä ennen Hobitista (1977). Näitä kahta piirrettyä ei ole Suomessa julkaistu.

    Tolkienin maailma ja tarina on niin rikas, että kaikkine puutteineenkin Bakshin piirretystä välittyy paljon niitä asioita, jotka tekevät Keskimaasta niin kiehtovan ja elävän, joten sen pariin palaa aina mielellään uudestaan.

    ***½

    MUUTA:
  • Vuoden 2010 DVD- ja Blu-ray-julkaisut sisältävät mielenkiintoista Bakshin haastattelumateriaalia ja kuvia kulissien takaa dokumentissa Forging Through the Darkness: The Ralph Bakshi Vision for The Lord of the Rings.
  • Muita tämän ajan tyylisiä suositeltavia fantasia-animaatioita ovat mm. Fire and Ice (1983) ja Hiidenpata (1985), joiden arvostelut ovat tulossa myöhemmin.


  • VIDEOPELI JA SARJAKUVAT


    Bakshin piirretyn lisenssituotteisiin kuulunut Atari 2600 -peli Lord of the Rings, Journey to Rivendell oli kehitteillä, mutta vuoden 1983 videopelirysäyksen vuoksi se jäi julkaisematta. Pelin prototyyppi-moduuli ja kotelo löytyivät vuonna 2001. Tällä pelisivustolla pelistä lisää tietoa.

    Espanjalaisen Luis Bermejon piirtämät sarjakuva-albumit (1979-81) perustuvat joltain osin Bakshin piirrettyyn. Bermejo on kuitenkin lähtenyt tekemään myös omaa versiotaan ja käyttänyt taiteellisia vapauksiaan. Joissakin sarjakuvan hahmoissa on eri näköisyyttä elokuvan hahmoihin verrattuna, kuten hobitit ja monet hahmot ovat hyvin eri näköisiä. Sormusaaveiden, örkkien ja Klonkun ulkoasussa on eniten yhtäläisyyksiä.


    PS. On erilaista huhua ja legendaa siitä, miksi jatko-osaa Sormusten herra -piirretylle ei koskaan tullut. Tässä suomennettu ote kirjasta Ralph Bakshi and The Lord of the Rings, joka tuli The Lord of the Rings - Limited Edition (UK) DVD-julkaisun mukana. Siinä vihdoinkin kerrotaan tarkemmin noista monitahoisista syistä:

    "Se, että The Lord of the Rings floppasi on ollut yksi sitkeimmistä huhuista jatko-osan puutteelle, mutta itseasiassa elokuva menestyi varsin hyvin. Se ei vain vedonnut massoihin (kuten United Artists tuotantoyhtiö oli toivonut), jotta tuohta olisi tullut oikein kunnolla.

    Filmi kuitenkin menestyi niin hyvin, että jatko-osa olisi ollut hyvin perusteltu. Vaikka pätäkkää ei tullutkaan odotetunlaisesti, Bakshi pystyi osoittamaan että elokuvalla oli jo valmis yleisö. Ensimmäisen osan keksimisten ja kokeilemisten kautta tuotantotiimille tutuksi tullut tekniikka ja muut asiat olivat nyt hallussa, joten se olisi ollut halvempikin tehdä kuin ykkösosa.

    Kun filmi tuli ensi-iltaan, Bakshi oli jo aloittanut työskentelyn seuraavan elokuvaprojektin kanssa, American Pop. Oli myös puhetta live-elokuvasta (If I Catch Her, I'll Kill Her), joka olisi lisännyt viivettä entisestään. Vaikka Bakshi oli edelleen kiinnostunut viimeistelemään Sormusten herran, se ei ollut hänellä etusijalla. Ilman kannustusta se oli vaarassa tippua agenda-listalta kokonaan.

    Samaan aikaan United Artistsilla oli omia ongelmia. United Artists -yhtiön johto jätti firman perustaakseen oman miniyhtiön, Orion Picturesin. UA:n johdon tilalle toimitusjohtajiksi tuli noviiseja, jotka eivät olleet valmiita tehtävään. Tämän siivittämänä julkaistiin useita lippuluukulla katastrofimaisesti flopanneita elokuvia. Huomattavimmin Heaven's Gate elokuva sai UA:lta suurta tukea, ja huolimatta filmin taiteellisesta menestyksestä, se tunnetaan kaikkien aikojen elokuva-suutarina, joka upotti studion. Yhtiö laittoi lähes kaikki varansa Heaven's Gaten ja kun se floppasi, UA:n oli pakko fuusioitua MGM-studion kanssa.

    Tässä tilanteessa missä oli kiireinen ohjaaja jolla oli meneillään monia projekteja (vaikka "If I Catch Her..." ei toteutunutkaan, Bakshin muut projektit täyttivät hänen aikansa), ja studio joka oli kiinnostunut vain takuuvarmoista hiteistä (kuten James Bond ja Rockyn jatko-osat), Taru sormusten herrasta -jatko-osaa ei tapahtunut. Kukaan ei lobannut sitä joten lopulta sitä ei tehty. Fanit odottivat kärsivällisesti mutta lopulta kävi selväksi että odotus oli turhaa ja huhut alkoivat kiertämään mistä tämä johtui.

    Eräänlaisen jatko-osan tuottivat Rankin/Bass käyttäen TV-oikeuksia jotka he hankkivat painostuksesta huolimatta. Heidän versionsa The Return of the King:istä [...] näytettiin TV:ssä 1980."

    Kirjoita kommentti



    18.11.2014



    TV-ohjelma:
    DISNEYN IHMEELLINEN MAAILMA: TAAVI ANKKA JA ILMOJEN KOTKAT
    (esitetty MTV-kanavalla maaliskuussa 1985). VHS-nauhoite televisiolähetyksestä
    Englanninkielinen nimi: Walt Disney's Wonderful World of Color – Fly with Von Drake (1963 – Kausi 10, jakso 235).
    Valmistusmaa: Yhdysvallat.
    Genre: piirretty/scifi/opetus/live/dokumentti.    Kesto: 46min.
    Puhuttu englanniksi, suomenkielinen tekstitys.


    Poikkeuksellisesti halusin blogata 80-luvun TV-nauhoitteesta vanhalta videolta, koska tätä ei ole Suomessa (eikä luultavasti Euroopassakaan) virallisesti videolla julkaistu. Jenkeistä löytyy VHS nimeltä Music for Everybody, plus... Fly with Von Drake. Mummini nauhoitti aikoinaan paljon näitä harvinaisia ohjelmia, joita ei sittemmin ole Suomen televisiossa esitetty.

    "Kaikkien alojen asiantuntija" Taavi Ankka (engl. Ludwig von Drake) oli piirrettynä juontajana The Wonderful World of Disney ja Walt Disney's Wonderful World of Color TV-sarjojen ohjelmissa esittelemässä monia eri aiheita. Taavi Ankka on hauska ja höperöivä hajamielinen professori. Häntä animoivat animaattorilegendat Milt Kahl ja Ward Kimball. Tässä jaksossa teemana on lentäminen ja avaruus. Väliin näytetään oikeita dokumentaarisia materiaaleja ja Disneyn omia animaatioita.

    Vuoden 1985 maaliskuussa Mainos-TV:llä esitetty ohjelma alkaa Walt Disneyn johdattamalla juonnolla pohdinnoista maanulkopuolisen elämän suhteen, josta siirrytään pian animaatiojaksoon. Erityisesti ohjelmaan sisältyvän Mars and Beyond (1957) -näyteosuuden takia halusinkin tästä ohjelmasta mainita. Se on yksi parhaimpia ja mielikuvituksekkaimpia scifi-animaatioita ja tieteispohdintoja joita tiedän. Siinä spekuloidaan minkälaista elämää Marsissa ja muilla planeetoilla voisi esiintyä; näyttävästi ja mielikuvituksekkaasti animoituna. Tämä kauan ennen 2001: Avaruusseikkailua (1968), jota voidaan pitää ensimmäisenä aihettaan vakavasti lähestyvänä tieteiselokuvana.

    2001 lähestyi vieraiden olentojen olemusta ja kontaktia niihin symbolisesti ja filosofisesti. Mars and Beyondissa lähdetään olettamuksesta, jos Marsissa olisi hieman lämpimämpi ja olosuhteet olisivat muutoinkin hieman edullisemmat elämän synnylle. Ohjelmassa mietitään mm. marsilaisten fyysistä koostumusta ja olemusta, elinympäristöä ja saalistus- sekä syöntitapoja.

    Viehättävänä retro-scifin yksityiskohtana alun Mars-planeetan kuvaan on maalattu myös kanavat. 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun eräiden tähtitieteilijöiden löydöt paljastuivat lopulta optiseksi harhaksi. Tämä johtui silmiemme taipumuksesta yhdistellä pisteitä ketjuiksi. Marsissa on toki oikeitakin kanavia, jotka on havaittu nykyajan avaruusluotaimilla. Kuivuneet jokiuomat ovat tuliperäisten laavavirtojen syntyä. (Kuriositeettina mainittakoon Ultima-roolipelisarjan 1800-luvun viktoriaaniseen aikaan sijoittuva steam punk -henkinen spinoff Martian Dreams, jonka kannessa myös nämä kanavat edustavasti näyttäytyvät. Itse peli myös käsittelee aihettaan eli marsilaisten unia todella kutkuttavalla tavalla.)

    Helpoiten tämä segmentti löytyy Walt Disney Treasures: Tomorrow Land DVD:ltä (2004), joka on julkaistu USA:ssa (aluekoodi 1). Kyseisellä DVD:llä on koko Mars and Beyond -jakso, johon alkuun sisältyy myös humoristinen ja sanoisinko "picassomainen" surrealistinen animaatio vieraista elämänmuodoista (jossa marsilaisten ja muiden kummajaisten joukossa Aku Ankkakin vilahtaa).

    Jaksosta on myös sarjakuva-versio: Walt Disney's Mars and Beyond A Science Feature from Tomorrowland (Dell Four Color No. 866, 1957). Sarjakuvan käsikirjoitti Don Christensen ja piirsi Tony Sgroi.

    Taavi Ankan ohjelma on muutenkin erityisesti näin aikuiseen makuun mielenkiintoista lentämisen historian katsausta Davi Vincin ensimmäisistä lennokkimalleista lähtien kuumailmapallolentoihin ja ensimmäisistä lentoyrityksistä avaruuden valloitukseen. Kiinnostavaa on myös lintujen lentämisen salaisuuden analysointi.

    Kunpa tällaisia klassisen nostalgisia, joskin samalla "edellä aikaansakin" (taitaa se "aika" pikemminkin usein olla jäljessä) olleita ohjelmia vielä esitettäisiin televisiossa.

    Mars and Beyond -segmentille:
    *****

    Ohjelmalle:
    ****

    MUUTA:
  • Mars and Beyondin lisäksi muita scifi-animaatioita, jotka pyrkivät spekuloimaan jokseenkin tieteellisesti Maan ulkopuolisen elämän mahdollisuuksista on ainakin Alien Planet (Discovery Channel, 2005).

  • EDIT 2016-02-21: Postausta päivitetty ja laajennettu.

    Kirjoita kommentti



    18.11.2014



    Saksa-videokasetti:
    MELODIE TANZ RHYTHMUS – DONALD DER SAMBAKÖNIG
    (Walt Disney Home Video – Cartoon Classics, 1987). VHS (GERx)
    Englanninkielinen nimi: Melody Time (1948).
    Valmistusmaa: Yhdysvallat.
    Genre: piirretty.    Kesto: 1t 15min.    Suositusikäraja: 6.    Videokoodi: 43134/25.
    Puhuttu ja laulettu saksaksi (paitsi Trees-jakso englanniksi).


    Kasetin sisältämät piirretyt: Once upon a Wintertime, Bumble Boogie, Johnny Appleseed, Little Toot, Trees, Blame it on the Samba, Pecos Bill.

    Näin tämän Säveltuokio-nimellä Suomessa julkaistun vähemmän tunnetun Walt Disneyn kymmenennen Klassikon nyt ensimmäistä kertaa. Elokuvateatteriensi-ilta oli Suomessa 17. huhtikuuta 1953. Tämän elokuvan 80-luvun Suomi-videojulkaisusta ei ole varmuutta, koska monet alkuajan nimikkeet ovat hämärän peitossa, mutta ainakaan kasettia ei ole tullut vastaan (saa tarjota jos löytyy). Joten esittelyssä onkin Saksa-kasetti vuodelta 1987, jonka sain käsiini.

    Viihdyttävin jakso on Aku Ankan, José Cariocan ja Papatitin (engl. Aracuan Bird) samba-numero. Se on jatkoa ikään Saludos Amigos (1943) ja Kolme caballeroa (1944) -piirretyille ja sisältää niiden tapaan myös elävään kuvaan yhdistettyä animaatiota.

    Animaation puolesta Trees on mielenkiintoinen ja abstraktimpi pätkä. Oli myös hauska nähdä viimein Pikku purtilo -jakso, jonka kuvat ovat saattaneet minulle jäädä mieleen esim. kirjasta The Disney Studio Story (1988, tekijät Richard Hollis ja Brian Sibley), jota on tullut vuosien aikana kotikirjastosta usein lainattua.

    Viimeisenä nähdään aiemmassa blogi-postauksessakin mainitsemani Pecos Bill -jakso. Tässä on tosiaan kyseessä sensuroimaton versio, toisin kuin DVD-julkaisuissa jotka ovat leikattuja.

    Nämä musiikkiesityksiä animaatoiden tahtiin sisältävät 1940-luvun Disneyn elokuvat ovat kevyempää ja arkipäiväisempää jatkoa huikealle Fantasialle (1940). Monissa näistä kuten tässäkin jää kaipaamaan klassista musiikkia, joka minusta tekee musiikin ja animaation yhteisestä kielestä usein puhuttelevampaa ja kiinnostavampaa kuin perusrallatukset.

    Tämä musiikkipiirroselokuva on suositeltava lähinnä Disney-kompletisteille ja samba-numeronsa sekä Trees-jakson vuoksi. Ja Cartoon Classics -sarjan värikkäät kannet ovat useimmiten hienoja.

    **½

    EDIT 11.2.2018: Kuvat lisätty.

    Kirjoita kommentti




    <- Aiempia blogi-postauksia
    -> Uudempia blogi-postauksia






    Tästä voit jättää kommentin johonkin videoarvioon (tai yleisesti tähän blogiin):

    Nimi: (pakollinen)
    Sähköposti: (pakollinen)  Huom. sähköpostisi ei tule näkyville.

    Älä kirjoita tähän mitään:

    Kotisivu:
    Otsikko / postaus jota kommentoit:
    Kirjoita kommenttisi: