Rukki Guards


Story: "Students are exercising in the sport center. It's time to do something about it."

Here is a fictional PC game Rukki Guards from 1993 by me. Coded in GW-Basic it was finished featuring PC Beeper music and four levels. Each level has a guard and they have a weapon of their own:

  • Blue Man has bricks that he throws (and a knife and a lawnmower)
  • Charley has a chainsaw
  • Kevin has bananas (and a club)
  • Brad has a shotgun

  • Your mission – should you choose to accept it – is to avoid enemy projectiles as long as it takes before the adversaries get tired.

    I started programming with GW-Basic 3.22 in 1991. Pretty soon I started to use Jukka Eronen Productions as a publisher name. In 1993 I found Turbo Pascal. I've coded of countless hours with it and even today it's the programming language I know and do the best. Since 1995, Synchronic Presentations has been my "company" / publisher name for various releases: movies, music, comic books and computer games. You can see more game screenshots here.



    Rukki Guards (PC, 1993) In Finnish

    Pelin mainosteksti: "Urheilukentällä urheilee koululaisia. On aika tehdä asialle jotain."

    Vuonna 1991 sain ensimmäisen tietokoneeni, IBM PS/1:n, jossa oli 80286-prosessori ja taajuus 10 megahertsiä. Koneen mukana tullut yksinkertainen piirustusohjelma vei minut heti mukanaan. Löysin myös GW-Basic-ohjelmointikielen ja aloin tehdä sillä paljon yksinkertaisia grafiikka-, ääni-, musiikki- ja hupiohjelmia. GW-Basicista siirryin lyhyen Q-Basic-kokeilun jälkeen Turbo Pascaliin. Tein paljon pieniä ohjelmia, pelejä ja demoja. Suurin osa projekteista jäi kesken, koska vaikka osasin ohjelmoida, grafiikan ja musiikin tekeminen on ollut minusta aina hauskinta. Nykyäänkin on mukava tehdä retro-tyylisiä kuvituksia ja pikselitaidetta 80- ja 90-lukujen pelien graafisella ilmeellä. (Ja se oman pelin haavekin vielä häämöttää...)

    Vaikka suurin osa itse peleistä jäi toteutumatta, on nostalgista käydä läpileikkaus lukuisista peli-ideoista ja niiden kuvituksista. Toivon mukaan Teistäkin, arvon lukijat, se on viihdyttävää. Aiemmin postasin Kevääntuoja-pelistä ja siihen liittyvistä sarjakuvista, taiteista ja fantasiaelokuvasta.

    Rukki Guards (1993) oli ensimmäinen varsinainen peli jonka sain tehtyä valmiiksi asti. Ohjelmoin sen GW-Basicilla. Taustatarinassa kerrotaan, että olet hyppinyt urheilunkentän korkeushyppypatjalla ja sinut huomataan. Pelissä on neljä kenttää ja neljä vihollista. Ensimmäisessä tasossa tulee väistellä tiiliskiviä niin kauan, että vastus väsähtää. Toisessa tasossa olet autotiellä jotka laatikot tainnuttavat sinut. Kolmannessa tasossa väistellään banaaneita. Viimeisessä tasossa pitää väistellä hauleja.

    Spritet ja kuvat piirsin ensin Deluxe Paint II:ssa ja sitten kirjoitin ylös jokaisen pikselin, viivan ja ympyrän vihkoon Basicilla naputtamista varten. Myöhemmissä peleissä pystyin käyttämään suoraan piirto-ohjelmassa piirtämiäni kuvia ja spriteja Pascalilla, eli ei ollut enää tarpeen kirjoittaa jokaista pikseliä erikseen.

    Rukki Guardsissa on menu- ja välimusiikit, sekä tunnusmusiikki, josta en pystynyt tuolloin PC-Beeperilla ja Basicilla esittämään kuin rumputahdin. Myöhemmin PC-Speakerilla ja Pascalilla sain käytettyä useampi kanavaisia Fasttracker-musiikkejani peleissä ja demoissa, mutta suurin osa jäi valitettavasti keskeneräisiksi. Mutta näistä muista vanhoista peleistä jälleen toiste lisää.



    Vihollinen solvaa pelaajaa eri tavoin jos hälle häviää. Pelipojan naama on tällöin verillä tai banaanissa.

    G-avain Tässä näyte pelin Beeper-äänistä ja musiikeista MP3:na (kesto 56 sekuntia).


    "Making of Rukki Guards." Piirsin taustakuvat ja hahmo-spritet Deluxe Paint II:lla, ja sitten kirjoitin pikselit ja viivat ylös ruutuvihkoon, josta naputin ne lopulta ohjelmoitaviksi GW-Basiciin. Työlästä oli koodaaminen muinoin.


    Rukki Guards -pelin taustatarina sarjakuvan muodossa.


    Disclaimer: Rukki Guards -peli hahmoineen ja teksteineen on fiktiivinen. Kaikki mahdolliset olemassa oleviin henkilöihin muistuttavuudet nimissä, juonessa tai muissa seikoissa on pelkkää sattumaa.




    PS. Kauniiksi kirsikaksi kakun päälle vielä teemaan sopiva toinenkin anarkistinen sarjakuva, jonka löysin: Peace Maker, vuodelta MCMXCIV (tunnetaan myös nimellä Peace Maker Man). Vierailemme Edustuskunnassa, jossa tapaamme 80- ja 90-luvun yhteiskunnallisia vaikuttajia, kuten Esmo LAhon ja jo tuolloin eläkkeellä olleen ex-pressa Mannun. (Erikoisesti muuten viimeisessä ruudussa Esmo on itsekin kovasti Baavon näköinen.)

    Mutta kas yllättäen, sarjiksessa on myös jälleen mitä ajankohtaisin teema ja vire. Sillä Esmo LAhohan on pääministööri Jyrgi SiBilän suurimpia taustavaikuttajia. Ja esimerkiksi yhteiskuntasopimus oli LAhon jo aikoinaan ideoima ja on nyt vuoden 2015 Suomessa hänen välillisesti agitoima hankkeensa.

    Kirjoita kommentti




    Springbringer © Jukka Eronen